Літо без отруєнь: дотримуйтесь гігієни!

Самолікування заборонене!

Існує думка, що «прості» отруєння нібито не загрожують здоров’ю, і прийнявши 1-2 пігулки все минеться. Але такі прості на перший погляд захворювання не тільки становлять загрозу здоров’ю, але можуть призвести до летальних наслідків. А відбувається це так. Збудниками кишкових інфекцій є патогенні для людини бактерії та віруси. Вони потрапляють до організму з необробленою їжею, зіпсованими продуктами та брудними руками. Опиняючись у ротовій порожнині, вони чітко прямують до шлунково-кишкового тракту, «оселяються» на слизовій оболонці шлунку та кишечника, і розмножуються. Часто вони руйнуються, виділяючи при цьому продукти своєї життєдіяльності – токсини. Більшість симптомів хвороби і виникають саме через дію таких токсинів. Тому самолікування категорично заборонене. Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисні бактерії (нормальна мікрофлора). Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу.

Чистота – головне

Основними причинами спалахів інфекційних захворювань переважно стають люди, випадково залучені до приготування страв або не знайомі з елементарними правилами особистої гігієни, не проходили спеціального медичного огляду, зберігали харчові продукти в антисанітарних умовах без належного температурного режиму тощо.

Фактори передачі інфекції: м,ясо, ковбаси, консервовані продукти, молоко і сири, кондитерські вироби, що готуються «із запасом». Неправильне їх зберігання чи приготування призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Захворювання починається гостро – від 1 год. до 3 днів від інфікування. Основні ознаки: загальна слабкість, в’ялість, підвищення температури тіла, головний біль, сухість у роті, відсутність апетиту, кишкові розлади – біль у животі, нудота, блювання, пронос.

 Попередити захворювання легше, ніж потім довго лікуватися. Тому  для профілактики розвитку кишкових інфекцій дотримуйтесь простих правил:

*Обробляйте руки перед приготуванням і вживанням їжі, навчайте цьому дітей і близьких.

*Не вживайте їжу на вулиці, особливо ту, яку придбали, так би мовити, «з тротуару».

*Усі продукти, особливо м’ясні, молочні, рибні повинні піддаватись правильній термічній обробці.

*Закуповуйте продукти лише у спеціально відведених для цього місцях, і аж ні як не на стихійних ринках.

*Перевіряйте якість і не вживайте харчів, у яких добігає кінця термін придатності.

*Правильно зберігайте продукти в холодильниках.

*Не готуйте «із запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись достатній вторинній термічній обробці. *Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 год.

*Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).

*Не вживайте воду з невідомих джерел.

*Під час купання у відкритих водоймах намагайтесь не ковтати воду.

*Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

*Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

*Якщо ж не має можливості помити руки перед їжею, то користуйтесь спеціальними  антисептичними розчинами чи гелями, що є у вільному продажі, або анти бактеріологічними серветками.

*За наявності у вашому оточенні хворого на кишкову інфекцію, потрібно його ізолювати, і обов’язково забезпечити індивідуальними засобами догляду, окремим милом, рушником та посудом.

 Пам’ятайте! При виникненні хоча б одного з вищеперерахованих, симптомів, одразу звертайтесь за медичною допомогою. Не займайтесь самолікуванням за порадами друзів чи аптекарів. Лише вчасна кваліфікована лікарська допомога попередить розвиток ускладнень та полегшить перебіг самого захворювання.

Будьте здорові!

Ольга КОБЕВКО, лікар-інфекціоніст Обласної клінічної лікарні

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *