Кількість наркозалежних буковинців зростає

За останнє десятиріччя в Україні відбувається стрімке зростання кількості тих, хто зловживає наркотиками, особливо серед дітей, підлітків та молоді. Найбільше потерпають хлопці та дівчата, які не мають достатньої опіки з боку сім’ї та суспільства…

Неблагополучні сім’ї – шлях до злочинності

За даними інституту соціології НАН України, половині сімей вища освіта не доступна. 34% молодих людей ніде не навчаються, не підвищують кваліфікацію, бо для цього не мають можливостей.

З року в рік зростає кількість дітей, яких відібрали у батьків через соціальну неспроможність сім’ї. 60-80% випадків порушення закону неповнолітніми та молоддю зумовлені недоліками сімейного виховання.

Більше половини дітей, які ведуть асоціальний спосіб життя, виростають у проблемних сім’ях. Кожен третій підліток-правопорушник виховується в неповній сім’ї, а 10% підлітків, які вчинили злочини, мають родичів, позбавлених волі.

Наркоманія – через розбиті мрії та сподівання

Важливою причиною для поширення негативних явищ, зокрема наркоманії, є також негативні настрої, нереальні очікування та стереотипи, які виникають у підлітків і молоді. Ідеалізація культу влади, сили, грошей і розповсюдження наркотичної субкультури. Слідування цим стереотипам на практиці і веде молодих людей до вживання наркотиків та конфліктів із законом.

Еднок та метадон – спасіння?

Нині на Буковині на диспансерному обліку перебуває майже 800 осіб, що вживають наркотики та ще стільки ж під профілактичним наглядом. Насправді ж наркозалежних набагато більше!

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України №161 від 13.04.05 року «Про розвиток та удосконалення замісної підтримуючої терапії для профілактики ВІЛ/СНІДу серед споживачів наркотиків», з березня 2008 року в Чернівецькій області проводять замісну підтримувальну терапію препаратом «Еднок», який постачається безкоштовно.

На базі обласного наркологічного диспансеру діють 2 пункти замісної підтримувальної терапії препаратами еднок і метадон. Нині до програми вже залучено 53 особи.

Ін’єкційні наркозалежні можуть скористатися послугами програми «Зменшення шкоди», яка здійснюється на базі міської громадської організації «Нова сім’я».

Мережа наркологічної служби області включає в себе 11 районних наркологічних кабінетів і обласний наркологічний диспансер, де працюють дільничні лікарі-наркологи Садгірського, Шевченківського та Першотравневого районів. Звернувшись до медичних закладів цих районів, можна отримати консультацію та лікування.

При центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді існують і служби для роботи зі споживачами ін’єкційних наркотиків, зокрема у Вижницькому, Кіцманському та Сторожинецькому районах.

Ін’єкційні споживачі наркотиків – найуразливіші

Поширення наркоманії тісно пов’язане з епідемією ВІЛ/СНІДу. Переважна більшість ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД – ін’єкційні споживачі наркотиків. На жаль, за темпами поширення епідемії ВІЛ-інфекції Україна посідає одне з перших місць серед країн Європи.

Молода людина стоїть перед важливим життєвим вибором між новим стабільним і відповідальним життям чи передчасною, прискореною власною безвідповідальністю, безглуздою смертю від наркотиків чи СНІДу. Допомогти їй у цьому виборі має не тільки вона сама, а й небайдужі батьки, люди та суспільство.

Олена ДІДОРУК, лікар Обласного центру здоров’я

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *