Чому нас тягне на шкідливу їжу?

Сильний потяг до якоїсь їжі буває у багатьох. Найчастіше хочеться з’їсти, наприклад, шоколадку перед сном, але якщо таке відбувається постійно, значить, організм хоче на щось натякнути. Та як зрозуміти, на що саме?

 

Цукор і солодощі. Потяг до солодкого невгамовний: що більше їси, то більше хочеться. Після порції солодкого зростає рівень цукру в крові, виробляється інсулін. Ти отримуєш заряд енергії, а коли він проходить, хочеш знову з’їсти солоденького і бігти далі. Щоби вирватися з цього кола, треба зменшити споживання цукру та їсти більше овочів і фруктів, а також продуктів, багатихі на білок. Вони теж збагачують енергією,і вистачає її надовго. Тяга до солодкого може означати недолік цинку, магнію та хрому в організмі. Найпростіший спосіб не накидатися на тістечка – купити вітаміни.

Шоколад. Декого тягне не просто на солодке, а саме на шоколад, молочний чи гіркий. Нерідко це пов’язано з критичними днями у жінок, вони люблять шоколад більше, ніж чоловіки. Тяга до шоколаду може означати дефіцит магнію (він допомагає боротися зі стресом і виробляти енергію). Щоб не підсісти на шоколад остаточно, фахівці радять додавати до їжі какао-пудру й уникати солодких батончиків з низьким вмістом какао.

Вуглеводи:  хліб, макарони, картопля. Якщо тебе постійно тягне до цього, проблема може бути глибшою за звичайний голод чи смакові пристрасті. Дослідження показують, що вуглеводи допомагають боротися зі стресом, та якщо у тебе все спокійно, то, швидше за все, проблема криється в нестачі сну. Втомленому організму потрібна енергія, а її швидше за все дає глюкоза з вуглеводів. Подолати тягу до важкої їжі допомагають страви, що містять «хороші» жири й білки. Корисно також припинити нервуватися й нарешті виспатися.

Сир. Якщо тобі постійно хочеться сиру, це свідчить про нестачу жирів у раціоні. Захоплення сиром – не така вже й проблема, адже він багатий на кальцій. Але переїдання все ж шкідливе. Сир можна замінити яйцями, рибою, м’ясом, горіхами, насінням, авокадо, кокосовою чи оливковою олією.

Червоне м’ясо. Потяг до нього виказує низький рівень заліза й вітаміну B12. Тож, якщо воно почало переважати у вашому раціоні, допоможуть вітамінні комплекси. Залізо допомагає імунній системі і транспортуванню кисню, відтак  його нестача призводить до відчуття втоми і небажання щось робити. Дієтологи радять їсти червоне м’ясо хоча б раз на тиждень, а вегетаріанцям – пити вітаміни і отримувати залізо з інших джерел (наприклад, з гречки).

Солоненьке. Організм солі вимагає? Це може бути ознакою зневоднення, особливо після тренування або за похмілля. Спробуйте випити склянку води, поїсти оливок або солоних огірків. У приготуванні їжі замість звичайної солі використовуйте морську.

Чай і кава. Ці напої любить багато хто, та якщо ця любов переростає на чашку міцної кави щогодини – це вже проблема. Тяга до кофеїну призводить до того, що без нього зникає бажання чимсь займатися й починає боліти голова. Цілком можливо, організму просто не вистачає фосфору, який допомагає засвоювати кальцій. Тож спробуйте замінювати гарячі напої горіхами чи насінням.

Жирна їжа. Бургери, картопля фрі чи інший фастфуд не шкодять при нечастому вживанні, але перетворюються на проблему, якщо входять до щоденного раціону. Звичайно, це зручна їжа, яка швидко покращує настрій, але потяг до неї свідчить про нестачу жирних кислот Омега-3 та 6. Їх можна отримати з жирних сортів риби, горіхів і насіння, тож спробуйте замінити ними зайві порції бургерів і картоплі фрі.

politeka.net

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *