7 шкідливих звичок, які насправді нам допомагають

Stress expression on little blond kids face

Жувати жуйку. Матуся, швидше за все, часто казала вам, що жуйку жувати слід лише після їди і не більше за 10-15 хвилин, аби це не стало шкідливою звичкою. Однак дослідження свідчать, що ті, хто жує жуйку більше «належного часу» не настільки вже й шкодять собі. Процес жування допомагає зосередитися на розумовій діяльності, покращує процес запам’ятовування і знімає стрес.

Звісно, така звичка в когось з оточення дратує нас, особливо, коли це робиться енергійно й з відповідними звуками. Тож тим, хто зрадів, що вона не така вже шкідлива, варто враховувати, так би мовити, «естетичний» бік справи.

Гризти нігті. Ця гидка для оточення звичка насправді корисна для людини: відгризаючи шматки нігтя, ви автоматично поглинаєте бактерії. Імунна система таким чином загартовується, бо змушена постійно боротися зі збудниками хвороб, тож у наслідку людина хворіє менше. У науковців є й дані про те, що діти, які гризуть нігті и смокчуть великий палець, менше потерпають від алергії. Може варто не боротися із такими звичками, а порадити не робити цього публічно?

Забувати митися. Звичка сучасної людини приймати душ щодня насправді не така вже й корисна для здоров’я! Миючись, ми знищуємо  й корисні бактерії, які допомагають шкірі зберігати природну еластичність. Тож пропускати душ чи ванну, коли вам не виходити «в люди» – навіть корисно.

Створювати навколо себе безлад. У тому, що так робити не гарно, нас все життя переконують матусі. На робочому ж місці це вважається зовсім непристойним. Однак сучасні психологи кажуть, що творчий безлад допомагає нестандартному, креативному мисленню, і, знову ж таки, зниженню рівня стресу в процесі творчої діяльності. Британські дослідники з’ясували, що працездатність у оточенні комфортного «творчого безладу» підвищується майже на 30%. Саме тому сучасні компанії беруть цю погану звичку на озброєння, дозволяючи своїм працівникам самотужки облаштовувати робочі місця й вільно пересуватися в процесі роботи.   

Читати у напівтемряві. З дитинства нас привчають до того, що читати при тьмяному освітленні шкідливо для зору. Якщо вам вистачає освітлення, щоби читати, значить, його достатньо. Тьмяне освітлення у тривалій перспективі дійсно перенапружує зоровий нерв, що може призводити до головного болю. Але зір послаблюється від цілого комплексу причин. Хоча й зловживати читанням у напівтемряві експерти не радять.  

Несвідомі рухи. Це саме ті постукування пальцями по столу, похитування ногами, клацання ручкою, почухування носу чи вух тощо. Зазвичай сама людина, що вчиняє такі дії, цього не усвідомлює, бо перебуває у стані глибокого замислення. Звичка ця некомфортна для оточення, але, як наслідок, людина, що хитає ногами, спалює додаткові калорії. Дуже ретельні науковці підрахували, що таким чином можна скидати до 400 калорій на день. Звісно, естетично кращим буде стискування еспандера.

Дрімати на дивані. Не варто дошкуляти собі почуттям провини, якщо провели вихідний у ліжку чи на дивані наодинці із серіалами. Дослідження показують, що такий вид відпочинку буває корисним: знімає стрес, покращує пам’ять і в цілому подовжує життя. Звісно, зловживати такою звичкою не варто, але дозволити собі час від часу відсторонюватися від світу  із почуттям, що ви цього варті, цілком можна. Якщо при цьому не переїдати й не грішити спиртним.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *