Чернівчани – лідери в ендопротезуванні

protez

З гордістю стверджує директор шведсько-української клініки «Angelholm», Заслужений лікар України професор Іван РУБЛЕНИК: – Недарма ж до нас їдуть лікуватися пацієнти з різних куточків України, близького та далекого зарубіжжя, – додає він.

– Іване Михайловичу, розкажіть популярно про ендопротезування…

– Це метод вживлення (імплантації) протезу до тіла пацієнта. Приставка «ендо» грецькою означає «внутрішній», а «протез» – «приєднання». Відбувається внутрішнє з’єднання уражених кісток за допомоги спеціальних штучних суглобів.

– Наскільки воно розповсюджене в Україні?

– Операції з імплантації штучного кульшового та колінного суглобів проводяться в кожному обласному центрі. Результати таких операцій вражають пацієнтів та їх рідних. Скажімо, після ендопротезування в більшості пацієнтів відновлюється функція ноги.

В Україні, завдяки ендопотезуванню, тисячі пацієнтів щороку повертаються до нормального життя. Ефект від цього колосальний і, зрозуміло, важливий для суспільства на всіх рівнях.

– Про що саме йдеться?

– Без операції людина – інвалід, який потребує сторонньої допомоги. Після неї молоді пацієнти обов’язково повертаються до роботи, старші теж можуть працювати, а люди похилого віку здатні обходити себе самі.

– За яких діагнозів хворим потрібне ендопротезування?

– Це всі захворювання суглобів: деформуючий артроз, асептичний некроз ділянок стегнової кістки, ревматоїдний артрит, хвороба Бєхтєрєва і навіть хвороба Стіла на кінцевих стадіях свого розвитку. Вони призводять до стійкого больового синдрому та інвалідності.

Крім того, переломи шийки стегна в людей похилого віку також є прямим показом до ендопротезування кульшового суглоба.

– А бувають ситуації, коли вкрай необхідно приймати рішення про ендопротезування?

– Так, якщо це субкапітальний перелом шийки стегна в людини 60-ти і більше років, його треба робити негайно. Статистика доводить, що в цієї категорії пацієнтів результати значно кращі при такій тактиці, ніж при остеосинтезі.

Зрозуміло, що час для оперативного втручання настав, коли людина із хворим суглобом вже не може спати вночі через біль, а вражена кінцівка не дає ходити, сидіти, стояти. Тим більше, коли консервативне лікування дає короткочасне полегшення і не усуває болю цілковито.

– Чи має обмеження вік пацієнтів?

– Власне, вік тут взагалі не перешкода. Ми вживляли протез бабусі 99-ти років, а наймолодшій нашій пацієнтці було тільки 14-ть. Якщо є покази, то ні вік, ні стан хворого не є перешкодою.

У нашій клініці оперувалися хворі на гемофілію, тобто незсідання крові, з однією ниркою та легенею, зі штучним водієм ритму, а також ті, які перенесли по декілька інфарктів міокарду, операції з шунтування серця тощо.

– Операційні у вас якісь особливі?

– Так, тут спеціальне обладнання. Ортопедичні операції, надто ж із імплантації штучних суглобів, вимагають абсолютно стерильного повітря в операційній, щоби унеможливити ризик інфікування тканин навколо штучного суглоба, що призвело б до нестабільності та розхитування імплантата.

В наших операційних унікальна вентиляційна система компанії «Airsonett» (Швеція) очищує повітря так, що над операційним столом у повітрі немає жодної мікрочастинки. Завдяки цьому ризик нагноєння ран після операції практично відсутній.

– Чи потребує діагноз тривалого обстеження?

– Пацієнти, які звертаються до нашої клініки, вже з перших кроків оточені увагою та професійним доглядом. Всебічне обстеження хворого забезпечує німецько-українська лабораторія «Букінтермед»: всі аналізи проводяться сучасними методами лабораторної діагностики лише за 1 годину!

Під час перебування на стаціонарному лікуванні клініка забезпечує пацієнта якісними медикаментами, висококваліфікованим доглядом і повноцінним харчуванням.

– Де шукати вас?

– На вул. Червоноармійській, 226 обласного центру.

Микола ЯРОСЛАВСЬКИЙ, «Версії»

Шведсько-українська клініка «Angelholm» – це лікування з гарантією!

■ 25 років досвіду імплантації штучних суглобів;
■ 40-річний досвід лікування переломів;
■ хірургічна артроскопія;
■ лікування кили міжхребцевих дисків;
■ діагностика та лікування остеопорозу;
■ магнітно-резонансна томографія (МРТ);
■ ультразвукова діагностика;
■ ортопедичне моделювання стопи.

Ліц. Серія АБ049698 від 7.04.06

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *