Золото за три роки подорожчало наполовину

За умов світової фінансової кризи популярності набирають вклади в золоті. Купувати золото – це як вкладати гроші в нерухомість. Через рік його можна продати з прибутком. Банки приймають стограмові зливки під 5% річних. Це менше, ніж у грошах, однак золото постійно дорожчає. Воно не залежить від коливань курсу валют, тому люди купують на свої заощадження в доларах банківські метали.
Банки продають  сертифіковані золоті бруски найвищої 999,9 проби. Їх отримують зі Швейцарії. Вага – від 1 г до кілограма. Що більша вага бруска, то дешевше обійдеться грам коштовного металу. Процес обробки трудомісткий, а кілограмовий брусок робити простіше. На вигляд – цеглина з тавром.
Як правило, депозити строком на півроку приносять вкладнику 4-4,5%, річні – 5-6%. За відкриття поточного рахунка треба заплатити разову комісію – 100-150 грн, залежно від банку.
З клієнта, який забирає своє золото з банку, беруть комісію 1,5–2% від вартості золота – за курсом Нацбанку на день закриття рахунка.
Банки так само скуповують зливки. Спершу їх перевіряє експерт. Зливки повинні мати сертифікат і спеціальне маркування. Воно містить серійний номер, вагу, країну-виробника і пробу. Покупка займає приблизно півгодини, а оформлення документів на продаж – до 15 хв. Якщо клієнт купує банківських металів більш як на 50 тис. грн, він повинен пред’явити паспорт та ідентифікаційний код. Якщо на меншу суму, достатньо назвати ім’я та прізвище.
Прогнозувати ціну на золото в банках не беруться. Вона залежить від  попиту на міжнародних біржах, відкриття нових родовищ, цін на нафту, курсу долара тощо. Торік банківське золото подорожчало на 15%, а за три останні роки – наполовину. Цього року в січні ціни зростали, а в лютому-березні – стабілізувалися.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *