Золотий голос козачої Кубані – з Чернівців

Йому вклонився сам Паваротті

 Відомому баритону, солісту Кубанського козачого хору, народному артисту Росії Анатолію Лізвінскому цього року виповнилося б 65 років. Його ім’я давно стало легендою, йому аплодував увесь світ. Анатолій Лізвінскій умів торкнутися найпотаємніших струн навіть найменш вразливої душі, бо сам був людиною великого серця.

Мало хто знає, що народився він у Чернівцях та закінчив училище мистецтв ім. Сидора Воробкевича. Ба, більше! У самому училищі не знають про те, що він у них навчався – на наше прохання про хоч якісь матеріали щодо відомого артиста нічим допомогти не змогли: бібліотекар про такого діяча вперше почула саме від нас, а у приймальні директора училища як кілька тижнів тому пообіцяли нам перетелефонувати, так за ними і загуло…

Та саме голос Анатолія Лізвінського впродовж кількох десятків років був візитівкою Кубанського козачого хору. Він був дуже обдарованою людиною – мав чудовий музичний слух, гостре відчуття ритму, відмінну пам’ять, дивовижний голос красивого яскравого тембру, величезного діапазону і неймовірної сили та потужності. Кажуть, що від його гучного голосу, без перебільшення, гойдалися люстри в залах для глядачів і різко виходили з ладу мікрофони.

Крім музичних талантів артист мав богатирську статуру, рідкісну фізичну силу і тому в молоді роки легко досягав високих результатів у різних видах спорту, зокрема, у вільній боротьбі. Він був високого зросту, з могутнім торсом і широкими плечима, великими виразними руками, колоритними чорними козацькими вусами і бородою.

За життя жодних матеріальних багатств Лізвінський так і не нажив, та й не прагнув цього. Його скромна зарплата зовсім не відповідала його унікальному, великому хисту і тому творчому внеску, який він зробив у діяльність хору та музичного мистецтва колишнього СРСР, а потім Росії.

Професійне мистецтво Анатолія Лізвінського, засноване на народній козачій пісні, хвилювало і хвилює серця не тільки вдячних глядачів та слухачів Росії, а й численних іноземців. Колеги ж співака часто згадують випадок, який мав місце в Іспанії на міжнародному конкурсі. На репетиції Лучано Паваротті, відпрацювавши програму, збирався йти, коли в залі пролунав потужний голос Лізвінского. Оперний співак прослухав усю пісню, поаплодував і вклонився співакові. Лізвінский до кінця життя пишався оцінкою його творчості знаменитим тенором.

Анатолій Лізвінський народився у Чернівцях у 1947 році. Його батьки родом з Хмельниччини. 1960 року Лізвінський вступив до Чернівецького музичного училища (клас тромбона). Від початку 1973 року працював у Кубанському козачому хорі. Був першим і основним виконавцем гімну Краснодарського краю «Ты, Кубань, ты наша Родина». Саме завдяки йому пісня «Розпрягайте, хлопці, коней» стала відомою на ввесь світ. Виконував також Лізвінський й інші ключові для репертуару хору та знакові пісенні партії – «Ой при лужку, при лужку», «Баладу про хліб», «Прощание славянки».

 Підготувала Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *