Журналіст написав про судимість чиновника і за це може сісти

На сусідній Івано-Франківщині маємо першого журналіста-жертву тлумачення Конституційним Судом положень Основного закону про право на особисте і сімейне життя на користь посадових осіб.

Рік тому Конституційний Суд дозволив саджати за поширення негативної інформації про політиків і чиновників, а вчора вперше судили журналіста  за розповсюдження ним інформації про судимість місцевого чиновника. 

До Руслана Коцаби позивається про захист честі, гідності і ділової репутації депутат від Партії регіонів з Косівщини, полковник податкової міліції Василь Строїч. Журналіст наполягає, що Строїч підробив трудову книжку та військовий квиток записом про службу в армії, що було доведено судом першої інстанції.

Рівно рік тому Конституційний Суд розтлумачив положення Основного Закону про право на особисте і сімейне життя на користь посадових осіб, закривши доступ громадянам до значного обсягу суспільно важливої інформації. Саме так оцінили рішення КС експерти Центру політико-правових реформ.

Тепер журналістам та іншим охочим дізнатись інформацію про політиків і чиновників, оприлюднення якої прямо не передбачене законом, може загрожувати покарання за статтею 182 Кримінального кодексу «Порушення недоторканності приватного життя» –  від штрафу аж до п’ятирічного ув’язнення.

Внаслідок ухвалення такого рішення для громадськості закривається доступ до інформації, наприклад, стосовно судимостей, дисциплінарних стягнень, отримання фахової освіти та родинних зв’язків чиновників усіх рівнів. Також можна завести кримінальні справи проти журналістів, які займались розслідуванням довкола помешкання Президента в Межигір’ї або цікавилися пільгами конкретних народних депутатів.

У своєму рішенні КС проігнорував позицію Європейського суду з прав людини про те, що недоторканність приватного життя у політиків й інших посадовців має значно вужчі межі, ніж у звичайної особи. Не може бути таємною інформація, коли право суспільства знати переважає право посадовця зберігати в таємниці певні факти про себе.

Таким чином, КС створив умови для розвитку корупції, позбавив суспільство ефективних механізмів контролю за владою, а над журналістами, які викривають факти зловживань, заніс меч кримінальної відповідальності.

Вл.інф.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *