За часів незалежності України прикметою Чернівців стали іноземні студенти

У Чернівцях ліцензію на здійснення навчання іноземних студентів мають два вузи: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Буковинський державний медичний університет. Нині у ЧНУ навчається 67 студентів-іноземців, у БДМУ – більше 700. На Чернівецькому факультеті Національного університету «Харківського політехнічного інституту» теж здобувають знання іноземці. Це громадяни Туркменістану, які освоюють спеціальність менеджменту.

Згідно ліцензії, в ЧНУ можуть навчатися не більше 200 спудеїв з інших країн. Сьогодні тут «гризуть граніт науки» юнаки та дівчата з Росії, Молдови, Азербайджану, Білорусі, Греції, Ізраїля, Німеччини, Литви. Громадяни Росії та Молдови мають можливість навчатися за програмою обміну студентів. Їх зараховують до українських вишів за результатами співбесіди та на підставі укладеного договору. За цією програмою вони мають змогу навчатися на державному замовленні, отримувати стипендію і проживати в гуртожитку. Їм досить легко адаптуватися в новому колективі. Викладачі ставляться з розумінням. Українці-студенти дружньо налаштовані до своїх одногрупників-іноземців, допомагають не тільки в навчанні, а й у житті.

–За чотири з половиною роки навчання я жодного разу не відчула національної дискримінації. З першого дня мене сприйняли як свою. Оскільки я розмовляла українською, викладачі ставились до мене толерантно. Чернівці – «тепле» місто, в якому я би залишилася назавжди», – каже студентка 5 курсу філологічного факультету Сімак Ірина.

У БДМУ навчається набагато більше іноземців. З 1 вересня минулого року тут почав функціонувати медичний факультет №3, на якому здійснюється підготовка іноземних громадян за спеціальностями «Лікувальна справа» та «Педіатрія». Освіту лікаря на медичному факультеті №3 здобувають майже 600 представників багатьох зарубіжних країн із понад 40 різних куточків планети. Географія надзвичайно різноманітна. Це вихідці з країн Європи, Америки, Ближнього Сходу, Азії, Африки та СНД. Найбільша кількість іноземних студентів (майже 65%) – це вихідці з Індії. Щодо причини обрання саме цього навчального закладу, то мотивації у кожного свої. Та найголовніші – це доступна ціна за навчання; можливість отримати якісні знання та зацікавленість у самій місцевості.

Декан медичного факультету №3, доцент кафедри судової медицини та медичного правознавства Іван Савка впевнений, що «наше місто привертає увагу багатокультурністю, толерантністю, архітектурними пам’ятками».
Дисципліни на факультеті для іноземних студентів викладаються англійською мовою. На III курсі вони також за бажанням можуть вивчати українську. Як правило, його мають усі. Тим паче, що юні іноземці вдячні Україні за добру підготовку, адже викладачі медичного факультету №3 під час підготовки спеціалістів враховують особливості діяльності майбутніх лікарів у своїх країнах.

Іноземні студенти проживають в гуртожитках університету №4 і №5 з усіма зручностями. Для них створені навіть умови для розвитку своєї культури. Різноманітні заходи – концерти, вечори систематично проводяться найбільшими спільнотами іноземних студентів з Індії, Гани і Нігерії та є популярними в університеті й за його межами. Студентів-іноземців запрошують на міські та обласні заходи.

Згідно анкетування, яке проводилося торік, расова дискримінація у стінах університету не спостерігається. Зрештою, чернівчани вже давно звикли до афроамериканців. А головний куратор медичного факультету №3 Ніна Войткевич небезпідставно стверджує: «Студентство – особлива група людей, яка не виокремлюється за національністю. Усі юнаки та дівчата мають спільну мету – здобути якісні знання. Тому й є єдиним цілим».
Отже, Чернівці приваблюють іноземну молодь. Їй подобається тут навчатися, здобувати якісні знання, які в по дальшому допоможуть стати високопрофесійними фахівцями.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *