Якщо за «наклеп» саджатимуть, то не тільки журналістів

Проти сумнозвісного законопроекту про наклеп нещодавно під стінами чернівецької міськради протестували майже двісті журналістів.

Працівники обласних та загальнонаціональних телеканалів, місцевих газет, Інтернет-ЗМІ, блогери, майбутні журналісти – студенти кафедри журналістики ЧНУ, політологи та  й просто чернівчани зібралися разом, щоби висловити протест проти щодалі інтенсивнішого «закручування гайок» та «диктаторських замашок влади».

Нагадаю, що український парламент більшістю голосів прийняв за основу у першому читанні законопроект, який установлює кримінальну відповідальність за «наклеп та образу». Ініціатива регіонала Віталія Журавського передбачає жорсткі покарання для українських журналістів – суттєві штрафи та кількарічні ув’язнення.

Проте, якщо хтось із «простих смертних» гадає, що «журналістський клопіт» його не обходить, то він жорстоко помиляється. Із нашими-то судами – саджатимуть усіх. Було б лише бажання «вищестоящих».

 

Об’єднана опозиція оголосила настання «смерті української журналістики».

– Кримінальні справи можуть бути спрямовані проти журналістів за публікацію статей про діяльність політиків і впливових бізнесменів. Там, де журналістам загрожує ув’язнення за публікацію розслідування, робота незалежних ЗМІ перебуває під загрозою, – відреагували «Репортери без кордонів».

 

Ото вже ці сайти з форумами!

Сайтів, на яких наразі спілкується наш люд, – мільйон, тож ви можете ніколи і не дізнатися, що хтось у якомусь селі Жмеринка зареєструвався під вашим іменем на місцевому форумі. І написав якісь неприємні «наклепи» про фірму чи особу, про існування яких ви теж ніколи не чули.

Проте ображений принесе до суду так званий «нотаріально завірений скріншот», який начебто встановить вашу особу, тобто, вашу причетність до форумних повідомлень. В українському суді цього авторитетного папірця цілком достатньо, аби присудити вам чималий штраф, тим паче, що й прецеденти вже існують.

 

Обережно із враженнями!

Уявімо, що ви якось відвідали театр і з необережності десь у газеті, блозі чи приватному листі, наприклад, написали про свої враження. Скажімо, дозволили собі дискусійні нотки щодо інтерпретацій , приміром, Шекспіра. А раптом знайдеться людина, яка сприйме це так близько до серця, що подасть на вас до суду за наклеп?

Як це робиться на практиці: замовляється експертиза, яка засвідчить, що від прочитання ваших дописів у потерпілого зіпсувалося здоров’я і проявилася… алергія на театр! На лікування багато не треба – 158.688 гривень, саме щоби вас… Тобто, ви зрозуміли…

 

Посадили… балакучу бабку

До 2001 року в Україні існувала стаття Кримінального кодексу, що передбачала позбавлення волі до 5 років за наклеп. Згідно зі статистикою Міністерства юстиції, лише  1998 року 123 особи були визнані винними за кримінальний наклеп. Сім справ із зазначених закінчилися позбавленням волі. Зокрема, за інформацією Союзу журналістів України, журналісти програвали тоді в суді кожні дві справи з трьох.

Тож трапилася тоді й така історія: літня сільська жінка розповідала односельчанам, що суддя, який живе поруч, – хабарник. Бо вона сама бачила, як йому несуть курей, яйця, мед тощо. Суддя подав заяву про наклеп, і бабусю… посадили на рік. А ви кажете… Не журналістка ж, і без публікацій!

  

 

І на завершення – кілька слів про ностальгію

Прикро, але ностальгійні спогади старшого покоління про дешевий хліб не матеріалізують минулого. Справжня ковбаса вже ніколи не буде дешевою. Проте в Україну відтепер повернеться оптимістична, життєрадісна, прогресивна вітчизняна преса, яка, захлинаючись від щенячого захвату, невтомно розповідатиме на своїх широких шпальтах про суттєве покращення життя трудящих уже сьогодні!

 

P.S. Під тиском громадськості, вчора депутати підтримали постанову про скасування голосування за законопроект про «наклеп». Проте чи не повернуться вони до нього після виборів? Принаймні, розмови про це у депутатських кулуарах тривають…

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії».

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *