Ресторанів із грецької кухнею у Чернівцях немає

Проте студенти-кулінари до відкриття подібних закладів уже готові

Третій рік поспіль студенти факультету менеджменту, туризму та ресторанного господарства ЧТЕІ КНТЕУ в актовому залі центрального корпусу разом із викладачами організовують кулінарну експозицію.  

 

– Щороку ми змінюємо тему, – розповідає старший викладач кафедри технології та організації ресторанного господарства Олена Палагнюк. – Презентували російську, італійську, китайську, корейську кулінарію… Цього ж року ми вирішили порадувати гостей особливостями етнічної кухні Греції та Грузії, а також Гуцулії. Бо так захотіли студенти. Вони самотужки розробляють подібні теми, вирішують, які страви готувати, готують відповідний національний одяг…

– Чому ми обрали саме грецьку кухню? Тому що у Чернівцях немає подібних ресторанів, – каже студентка 4 курсу Інна Пастух. – А ми хотіли, щоби люди побачили, що це таке, скуштували національні страви, доторкнулися до елінської культури.

Наприклад, відомий та популярний у Чернівцях грецький салат у самій Греції називається «селянським». Його готують по-різному. Деякі кулінари стверджують, що в нього не можна давати огірки і перець, а лише помідори, синю цибулю, чорні масліни (обов’язково з кісточкою – вони не пройшли хімічної оброки і зберегли природний смак), і обов’язково – сир фета, нарізаний невеличкими пласкими прямокутниками, який посипається орігамі (так латиною зветься українська материнка – ред.) та заправляється оливковою олією, – розповідає студентка.

Окрім смачних салатиків, полюбляють греки поласувати фаршированими баклажанами та різноманітним сиром. А ще – смачними рулетами та грінками, збризнутими олійкою і приготованими на мангалі. Адже вони добре поєднуються з найрізноманітнішими стравами.

– Інгредієнти страв і тамтешній алкоголь надсилали нам родичі із Греції, – зізнається Інна. – Зокрема, напередодні свята стосовно особливостей грецької кухні нас детально проконсультувала бабуся однієї з однокурсниць.

– І де ж ця ваша подруга-рятівниця, познайомте мене з нею, – кажу я Інні.

– Вона не змогла взяти участь у події, – посміхається дівчина. – Через вагітність…

 

 Студенти підготували також солодкий стіл із шоколадним фонтаном, вироби з овочів. А ще невеличкий куток українського побуту та їжі, експонати до котрого привезли зі свої сіл.

 

Родзинка цьогорічної експозиції «Кулінарне мистецтво студентів» – майстер-клас виробів із солоного тіста.

– У нас подібний вид кулінарії демонструється вперше, тож експозиція ще невеличка. Та плануємо розвивати цей напрямок, який в Україні є насправді великою рідкістю. В Росії існує спеціальна школа «Хлібосол», в якій діти навчаються ліпити різноманітні речі не тільки з глини, а й із соленого тіста. Адже воно – вічне, здатне зберігатися роками, як картина, – каже Олена Палагнюк, викладачка КНТЕУ та натхненниця усіх кулінарних експозицій.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії», фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *