Як зберегти поживні речовини в овочах і фруктах

Через неправильне зберігання фрукти та овочі втрачають більшу частину своїх поживних речовин. Наприклад, листові овочі на кшталт броколі, капусти та руколи без холодильника втрачають майже 100% вітаміну С, який у них міститься. А якщо неправильно зберігати моркву, вона стане м’якою і втратить всі свої корисні якості.

Фрукти та овочі , які ви не встигли з’їсти протягом кількох днів після покупки, часто доводиться викидати. Вони стають зів’ялими, несмачними, підгнивають і втрачають вітаміни. Як же зберігати дари городу та саду, щоби вони залишалися корисними та свіжими, ніби щойно з магазина або з городу?

Варіант ретро: У погребі. Броколі — овоч, через який полюбляють кепкувати над вегетаріанцями. А дарма: він містить величезну кількість поживних речовин — вітаміни В1, В2, С, РР, В6 та Е, фосфор, кальцій та магній. Та якщо його зберігати на столі без холодильника, під променями сонячного світла та в металевій тарілці, від цієї користі майже нічого не залишиться. Зберігання овочів такими, щоб вони лишалися корисними та їстівними, було не простим завданням в усі часи. Наші бабусі зберігали овочі в погребі. Проте легким цей спосіб ніяк не назвеш. Скажімо, щоби морква залишалася їстівною, її треба покласти в ящики з шаром річкового піску або листям горобини. Температура має бути не вище 4 градусів, інакше морква проросте. Щоб зберегти у погребі капусту, треба загорнути кожну голівку в папір та періодично прибирати верхнє листя, якщо воно почало псуватися. Цибулю викладають виключно в один шар, або підвішують у старих панчохах. Це виглядає кумедно, натомість забезпечує необхідний доступ повітря. А щоб у погребі не зіпсувались кабачки, вони мають лежати поодинці – не торкатися одне одного. Словом, цей спосіб зберігання продуктів для тих, у кого є дуже багато терпіння, винахідливості та підвал і місце у ньому.

Варіант стандартний: удома. Якщо ви мешкаєте у квартирі, варіант із погребом точно не підійде. Зате можна зберігати овочі на балконі, у шафі чи у звичайному холодильнику. При цьому овочі треба зберігати окремо від фруктів. Адже яблука, груші, абрикоси та банани виділяють етилен. Це газ, який сприяє їхньому дозріванню, та він може нашкодити овочам, якщо вони лежать поруч. Не зберігайте моркву та буряк разом з помідором, бо вони гірчитимуть. Картопля поруч з перцем швидко проросте і стане шкідливою. Огірки зберігайте у звичайному холодильнику і максимум 5 днів. А помідори при неправильній температурі можуть втрачати смак, тож краще тримати їх у шафі, а не на холоді. Перець не зберігайте в поліетиленовому пакеті, а покладіть у відділення для овочів. А стебло спаржі радять обгорнути вологою серветкою перед тим, як покласти в холодильник.

Холодильник – зовсім не універсал. Втім, навіть при правильному зберіганні овочі та фрукти дуже швидко псуються та втрачають свої поживні властивості. 2007 року дослідниця з Каліфорнійського університету Діана Барретт довела, що у холодильниках тодішнього покоління шпинат протягом тижня втрачав 75% вітаміну С. Так само дуже чутливі до умов зберігання вітаміни А, В та Е. Щоб вони не зникали з продуктів, потрібні спеціальне світло та температура. Хоча й без нього овочам та фруктам зле. Якщо ж зберігати продукти поза холодильником, багато з них в першу ж добу починає псуватися. Наприклад, зелені овочі та більша частина фруктів без холодильника втрачають 15% вітаміну С вже протягом першої доби.

Тож зберігаючи овочі та фрукти у звичайному холодильнику або просто у шафі, будьте готові, що до тарілки вони дійдуть зовсім не такими, якими були на прилавку магазина чи на ринку. Звісно, можна з’їдати овочі та фрукти відразу після покупки, але цей варіант – для тих, у кого вдосталь часу, щоби щодня ходити за покупками.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *