Вода тікає з Буковини, а в її сусідів – алюмінієво-хлорне похмілля

– А є вcе це результатом того, що гравій в області як крали, так і крадуть, – сумно зауважив голова громадської екологічної організації «АкваБук», голова громадської екологічної ради при державному управлінні охорони навколишнього природного середовища професор Ярема ТЕВТУЛЬ, виступаючи на «круглому столі», присвяченому проблемі незаконного вибору гравійно-піщаної суміші з річок Західної України.

c2c2a3d1aea38732f0517c5d8790d03c

 

«Круглий стіл» зібрався спонтанно після того, як українські екологи з Київського еколого-культурного центру оприлюднили в столиці факти несанкціонованого видобутку на Буковині. На зустріч з місцевими журналістами та відомим екологом-журналістом і громадським діячем Олегом Листопадом представники органів влади, які відповідають за дотримання всіх екологічних правил і норм у Чернівецькій області, погодилися одразу ж. За це їм респект і «уважуха», як прийнято тепер казати у мережах.

Звинувачення в тому, що у Вижницькому районі між Іспасом та Чорногузами, де 2008 року повінь зруйнувала цілу вулицю, якась непевна компанія черпає без дозволу гравій і вже вивезла за межі області 2 тисячі кубів, очільники від природи одразу ж спростували. Мовляв, неможливо за 2 дні вивезти 300 КАМАЗів піщано-гравійної суміші, тим паче, що сільрада перекрила всі шляхи до річки і звернулася до прокуратури. Та київські екологи не певні, що місцева влада діяла щиро.

За їнформацією, що ми володіємо, ця суміш ішла на будівництво до відомої в Коломиї будівельної компанії, – повідомляли екологи Центру.

Натомість і Борис Баглей, начальник держуправління охорони природи, і Василь Дутчак, начальник держекоінспекції, в один голос переконували журналістів, що порядок у цій сфері наводиться. Принаймні, нині вже не вигідно вивозити гравій з річок, бо значно зросли штрафи. До 2013 ж року піщано-гравійний браконьєр спокійно міг заплатити штраф наперед, бо продавши машину шутру, все одно мав навар. Тепер ситуація кардинально змінилася. А природоохоронці чекають ще на закон, який дозволить їм конфісковувати у порушників  знаряддя праці – машини, екскаватори тощо.

І хоча Борис Баглей запевнив присутніх, що гірські ріки Буковини повноводні, Олег Листопад позбавив журналістів жодного оптимізму. Бо, як з’ясувалося, рівень Прута біля Чернівців упав на півтора метра. Вода тікає з Буковини, а це означає, що пішли вглиб на 1,5 м і грунтові води. До слова, Україна загалом вважається вододефіцитною країною. Тому річки потрібно берегти, як зіницю ока.

А щоби присутні усвідомили, чому для річок такими важливими є пісок і гравій, біолог за фахом Олег Листопад порівняв річку з людською кров’ю, де пісок і гравій відіграють роль еритроцитів, гемоглобіну та інших її складових. Тож без піщано-гравійної суміші річка перетворюється на стічну канаву. І це вже, на жаль, відчули на собі мешканці Одеси, бо до їхнього Біляєвського водозабору вода доходить ущент забрудненою. Щоби осадити та очистити її, доводиться додавати величезну кількість алюмінію та хлору. Алюмінієво-хлорне похмілля в одеситів – масові гастрити й ураження печінки та нирок.

А потрібний будівництву гравій можна брати з сухих річищ. Їх на Буковині чимало. Тож влада мусить цим опікуватися та відкривати пункти вибирання гравію.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»            

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *