Євген УДІН: «Ніколи не думав мати ювілейну виставку у бомбосховищі»

85 років виповнилося заслуженому художнику України Євгену Удіну 11 квітня. З нагоди ювілею відбулося відкриття його виставки «Життя прожити, не поле перейти». Відкрили її не у галереї чи іншому призначеному для цього місці, а в укритті школи №19 міста Тернополя.

– Втім, у минулому Євген Удін довший час був членом Чернівецької організації Спілки художників, – розповіла Тетяна Дугаєва, мистецтвознавця, членкиня Національної Спілки художників України. – Бо хоч і народився заслужений художник України Євген Удін 1937 року в Донецьку, та з дитячих років жив і працював у Чернівцях. Перші художні студії отримав у Івана Холоменюка, пізніше народного художника України (1926-2008). Після закінчення Львівського державного поліграфічного інституту ім. Івана Федорова 1961 року оселився у Тернополі. Творча спадщина відомого митця – це сотні й сотні графічних та олійних творів, проілюстрованих книг і педагогічна діяльність. Відомого графіка з Тернополя називають співцем міст. У його творчому арсеналі численні міські пейзажі України та зарубіжжя. Працюючи у станковій графіці, Євген Удін надає перевагу архітектурним мотивам.

Однією з цікавих тем раннього творчого періоду Євгена Удіна є чернівецькі міські краєвиди. Адже з Чернівцями його ріднять роки дитинства та юності, а також значна кількість пізніших урбаністичних пейзажів, – наголосила пані Дугаєва.

– За 85 років я виставлявся у дуже престижних виставкових залах, галереях у нас і закордоном, а ця виставка експонується в бомбосховищі, – каже Євген Удін. –  Коли мені запропонували зробити виставку у такому місці одразу погодився, бо таке буває в житті не кожного художника. Ніколи не думав, що буду мати ювілейну виставку у бомбосховищі.

 

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *