Віктор БАЧИНСЬКИЙ: «Встановлюємо час смерті з точністю до 10 хвилин»

Новітні розробки Чернівецьких судмедекспертів стануть надбанням зарубіжних колег

Учора в «Сонячній долині» розпочалася триденна Міжнародна конференція «Актуальні питання судово-медичної експертизи».

Close up of dead man's feet with toe tag reading Snuffed

Організатори готувалися до цієї події понад рік: створили спеціальний сайт, видали збірник статей науковців і запатентували нові розробки – про все це в розмові з Віктором БАЧИНСЬКИМ, начальником обласного судово-медичного бюро, головним судово-медичний експертом Чернівецької області, завідуючим кафедри судової медицини та медичного правознавства Буковинського державного медичного університету, доктором медичних наук, професором та заслуженим лікар України.

– За 22 роки існування незалежної України така конференція для судових медиків проводиться уперше, – розповідає Віктор Теодосович. – У радянські часи подібна конференція  відбулася ще у 1981 році. Хоча минулого року Анатолій Бабанін, ректор Кримського державного медичного університету імені С.І.Георгієвського ініціював проведення конференції судових медиків, але не на міжнародну рівні. Тож перейнявши естафету, ми замахнулися на міжнародний рівень.

– То ж хто бере участь у конференції?

– Учасники зібралися з 15 країн. Серед них Латвія, Литва, Естонія, Росія, Білорусія, Румунія, Молдова, Узбекистан, Казахстан, Словаччина, Чехія, Німеччина тощо. Тобто  представництво науковців широке. Для цієї конференції ми розробили сайт, яким дуже зручно користуватися, для зручності він містить і перекладачів для учасників з інших країн. На сайті розміщені загальна інформація про конференцію, цінова політика, умови проживання,  а головне, там є статті науковців-учасників.

Ідею такого наукового зібрання я виношував давно. Нині ж провести її було просто необхідно, адже у чернівецькій школі судової медицини напрацьовано багато нових методик. І головною нашою метою було розкрити їх для судових медиків не лише України, а й на теренах СНД.

– У чому ж суть цих методів?

– Для прикладу, слідство цікавить, коли настала смерть. Убивця стверджує, що він у певний час перебував у іншому місці, відповідно нібито має алібі. Адже наявні до цього методики дають розбіжність, залежно від причини смерті, 2-3, навіть 6 годин. А наші методики ґрунтуються на використанні в судовій медицині кореляційної оптики. До лазерної установки з певною системою лінз вставляється препарат (це може бути зріз шкіри, м’язу), цифрова відеокамера зчитує інформацію з променевого пучка, з’єднаного із комп’ютером, який видає результат. Протягом 215 годин – майже шість діб – ми все вираховуємо і отримуємо точну до 1 години картину. А за рідкими структурами, наприклад, спинномозковою рідиною, можемо визначити момент смерті з точністю до 10 хв. Таких методик у світі немає, наша школа судмедекспертів створила їх тут, у Чернівцях.

– Вікторе Теодосовичу, як створювалася ця методика?

– Ми з Олександром УШЕНКОМ, проректором ЧНУ з наукової роботи, професором вже 14 років працюємо над математичним моделюванням і використанням методів лазерної поліметрії в судовій медицині.

Окрім часу настання смерті, ми діагностуємо ушкодження: прижиттєво вони нанесені чи посмертно. На конференції у лекціях подаємо теорію і практично демонструємо наші методики, усі вони запатентовані. Така співпраця фізиків-теоретиків, оптиків і медиків, безперечно дає позитивний результат: у ній народжується те, чого ми хочемо досягти. Ушенко знає як це зробити математично, а я знаю, що треба зробити з точки зору медицини.

Якщо колеги зацікавляться, вони впроваджуватимуть ці методики у себе. Саме  це і є нашою метою.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *