УНІКАЛЬНІ ВІТЧИЗНЯНІ ЗАХИСНІ КОСТЮМИ ДЛЯ МЕДИКІВ ЧИНОВНИКИ ІГНОРУЮТЬ

Чому? Бо їхні рецептори давно перемістилися до кишені…

На Черкащині прорив – у цехах черкаського шовкового комбінату почали виробляти особливу спецтканину для захисних медичних комбінезонів. Спочатку ткацький станок тче полотно. Потім на нього наклеюють медичну мембрану британського виробництва. Відтак тканина сохне не менше доби. У неї найвищий рівень захисту – шостий. Це підтвердила австрійська лабораторія, дослідивши зразки. Особливість же тканини у тому, що навіть пів сотні циклів прання не погіршують її захисних функцій. На підприємстві нарікають: могли б щомісяця виготовляти матеріал для 50 тисяч медичних костюмів, та от держзамовлень поки що не отримують. Тому працюють не на повну потужність.

Голова правління Черкаського шовкового комбінату Ніла Мицик розповіла про проблему, яка полягає в тому, що Міністерство охорони здоров’я використовує тільки разові  костюми за ціною від 200 до 500 гривень, тоді як їхній костюм не може коштувати таку низьку ціну, бо його собівартість 1200-1300 гривень. Тому поки що благодійники роздають ці костюми мед закладам Черкащини. 

Так, приміром, костюм із тканини цього виробника щодня одягає дезінфекторка інфекційної лікарні Ольга Бойко. Якістю задоволена, адже комбінезон чудово захищає не лише від вірусів, а й від негоди. Тому підходить для носіння і в приміщенні, і надворі.

«Зручний костюмчик і в приміщенні, і для обробки санітарного транспорту на вулиці. Одноразовий іде на утилізацію, а цей є багаторазовим. Він знімається, замочується, а потім іде в прання», – каже Ольга Бойко.

Інше черкаське підприємство теж стало на боротьбу з пандемією. Раніше тут виготовляли лише металоконструкції. А тепер шиють також і захисні костюми для медиків. Тканину купують за кордоном. Їхні костюми гіпоалергенні, нетоксичні і комфортні для роботи, тому що містять дихальну мембрану. Шви зварюються за допомогою ультразвуку.

«Він забезпечує герметичний шов, який не гарантує звичайний нитковий, через який можуть проникати віруси, тоді як через герметичний паяний, тобто з використанням ультразвукової технології, забезпечується повний захист медпрацівника», – пояснив директор швейного виробництва Олександр Панченко в інтерв’ю 5 каналу Черкас.

Підприємці роздають ці костюми черкаським медикам і закликають чиновників не купувати одноразові за кордоном, радячи їм підтримувати українського виробника. А ще – подбати про довкілля, адже комбінезони черкащан не потрібно щодня утилізувати, на відміну від одноразових. 

Яна Лимаренко, В’ячеслав Ромодан

P.S. Риторичне запитання від «Версій»: а хто ж чує вітчизняного виробника… 

Українським чиновникам давно вже вуха позакладало через те, що всі їхні рецептори перемістилися до кишені.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *