«Версії» – 500-й номер, ТВА – 115 днів до Нацради

Неювілейні нотатки про журналістські будні

Сьогодні в газети «Версії» маленький ювілей. Цей випуск газети, який ви тримаєте в руках – пятисотий. Ми хотіли частково присвятити матеріали номера собі – розповісти читачам про наше журналістське повсякдення. Але життя внесло корективи в наші плани. Коли робочий інформаційний потік  перетворюється на зведення з поля бою, коли трудові будні стають боротьбою – за ефір, за право на професію, за право глядача на інформацію, – не час святкувати. Тож центральний матеріал ювілейного випуску присвячуємо колегам з ТВА.

DSC_0118

Екс-президент ТВА Василь Забродський лякає своїх колишніх підлеглих тим, що через 115 днів вони втратять роботу. Адже, за його інформацією, рівно стільки днів залишилося до засідання Нацради з телебачення і радіомовлення, на якому вирішиться питання, чи продовжать ТВА ліцензію на мовлення. А популярний канал уже понад тиждень як зник з ефіру – після задимлення в релейній апаратній, розташованій у приміщенні обласної держтелерадіокомпанії, звідки здійснюється мовлення більшості місцевих телеканалів. Внаслідок задимлення, яке пробували гасити, була пошкоджена тільки апаратура ТВА – хоча там розташовані й передавачі інших місцевих телеканалів. Одразу після інциденту працівникам ТВА вдалося вилучити пошкоджений ретрансляційний пристрій і відремонтувати його. Та занести пристрій назад виявилося неможливим: керівництво ОДТРК не допускає до приміщення сторонніх, а місцеве представництво концерну РРТ (держструктури, що забезпечує трансляцію радіо та ТБ) киває на ОДТРК.

DSC_0015

Можливо, оперативний ремонт ретранслятора був тактичною помилкою ТВА, адже це дало підстави недоброзичливцям говорити про «неможливість об’єктивного слідства внаслідок зникнення речового доказу», звинувачувати в поганій якості апаратури тощо. Зрештою, вже не йдеться нагально про з’ясування причин задимлення, йдеться про пошук можливості повернення телеканалу в ефір. Наразі технічно ця проблема, за словами керівництва ТВА, вирішена: телеканал проклав окремі кабелі, аби не бути прив’язаним з трансляцією до ОДТРК. Але київське керівництво РРТ не дає дозволу своєму місцевому представництву забезпечити ТВА цей шлях трансляції.

Події навколо ТВА створюють загрозу непродовження ліцензії на мовлення телеканалу. А отже, згадані події можуть спричинити втрату роботи понад півсотнею працівників телекомпанії.

Про причини такого перешкоджання приватному телеканалові формальностями та бюрократичними вивертами  діяльності можна лише здогадуватися. Але конфлікт має старе коріння. І чи не половина формальних перешкод є «бомбами сповільненої дії», закладеними ще за попереднього керівництва.

DSC_0096

Проблеми в ТВА почалися ще минулого року з конфлікту співвласників – Людмили Пишної та Василя Забродського, який обіймав посаду президента телеканалу. Після того, як Забродського усунули від керівництва телеканалом (але не від співвласності), він намагався повернути собі посаду через суди й навіть вдавався, за словами опонентів, до фальсифікації документів і захоплення телеканалу. Зрештою суди і Нацрада поставили крапку в цьому питанні, визнавши правоту п. Пишної.  У відповідь п. Забродський заявив, що телеканал «доводять до закриття і роблять усе, щоби йому не продовжили ліцензію», а він має намір відсуджувати свою посаду в Європейському суді.

Упродовж кількох місяців глядачі дивилися то «канал Пишної» з колективом ТВА, то «канал Забродського» в його особі – залежно від того, на чиє мовлення дивним чином переключалася апаратура, розташована все в тій же апаратній РРТ у приміщенні ОДТРК. Коли, нарешті, мовлення остаточно закріпилося за колективом ТВА, сталося задимлення.

Консультативну допомогу ТВА намагався надати спеціально прибулий до Чернівців перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з прав людини, народний депутат Андрій Шевченко. Як досвідчений телевізійник, він підтвердив технічну можливість ТВА виходити в ефір і потребу політичної волі влади, аби це сталося якнайшвидше.

Та влада не поспішає. Тож у понеділок журналісти ТВА пікетували Чернівецьку ОДА з вимогою втрутитися в ситуацію, що склалася з майже тижневою відсутністю мовлення каналу. Із закликом підтримати канал ТВА, долучитися до пікетування і солідарно домогтися розв’язання проблеми, яка вже перестала бути технічною і полягає лише у відсутності бажання чиновників її вирішити, до буковинських журналістів звернулася Чернівецька міжредакційна первинна медіа-профспілка НМПУ.

У пікетуванні взяли участь понад шість десятків журналістів і мешканців краю, які відстоювали свої конституційні права – на роботу та на отримання інформації. Протягом години до представників засобу масової інформації не вийшов жоден з владників. Тим часом у приміщенні ОДА голова облдержадміністрації М.Папієв провів щотижневий брифінг, на якому, поміж особистими випадами про «бізнес дружини народного депутата» (забуваючи, що у дружин крайових посадовців теж є дружини з бізнесами) заявив, що влада області не хоче брати жодної участі в конфлікті довкола телеканалу, не має повноважень впливати на ситуацію з ТВА і порадив розв’язувати проблему в судовому порядку. «Це виключно корпоративний конфлікт. Нехай ТВА розбереться зі своєю технічною документацією та обладнанням. За тиждень можна було протягти оптоволоконну мережу до телетрансляційної вежі. Цих проблем не було б. Обласна адміністрація не буде ні закривати, ні відкривати жодного приватного телеканалу», – прокоментував Папієв на брифінгу, який відбувався під час пікету. І формально мав рацію.

Після цього журналісти спробували зайти до приміщення облдержадміністрації. Охорона встигла заблокувати двері до фойє. Представники засобів масової інформації продовжили скандування «Папієв, виходь!» у приміщенні. Згодом до них вийшов перший заступник голови ОДА Георгій Галиць, який повідомив, що не буде спілкуватися у «базарному режимі» та пішов від журналістів. З ним до обласної адміністрації впустили двох представників ТВА для перемовин.

Перемовини були безрезультатними. Перший заступник голови Чернівецької ОДА повідомив, що влада має «політичну волю для відновлення мовлення ТВА, але не має юридичних інструментів».

Кому вигідно, аби непідконтрольний державі телеканал зник з ефіру? Власникові? Нелогічно. Жоден власник не хоче нічого втрачати. Колективу – ні. Люди хочуть мати роботу і винагороду за неї. Конкурентам – теж ні. По-перше, їх тут не так багато, по-друге, конкуренція тримає в тонусі та сприяє якості, а по-третє, вони чудово розуміють: якщо подібна схема спрацює з одним приватним телеканалом, завтра вона стане можливою для інших. Президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов у своєму блозі на «Українській правді» стосовно припинення мовлення чернівецького телеканалу ТВА припускає, що із наближенням президентських виборів 2015 року подібні «пожежі» охоплять усі незалежні регіональні ЗМІ. Автор оцінює ситуацію як спробу ввести цензуру блокуванням роботи каналу. Суб’єктивно, але не позбавлено логіки.

Працівники телеканалу ТВА сподіваються, що роботу засобу масової інформації вдасться відновити найближчим часом. Наразі мовлення телеканалу ведеться онлайнв Інтернеті і розглядається ініціатива проведення «круглого столу» за участі всіх учасників конфлікту з метою пошуку виходу з технічно-інформаційно-політичного тупика.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«Версії» – 500-й номер, ТВА – 115 днів до Нацради”