Велике господарство служителів Води

Ви знаєте, скільки річок на території Буковини? 4240. А ще 1243 ставки, 17 озер та 5 водосховищ. І це приблизно чверть усього водного багатства, яким відають 353 фахівці Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів. Першої неділі червня разом з іншими працівниками водного господарства України вони відзначають своє професійне свято.    

images

Якщо вода – це життя, про що знає нині кожний малюк, то це професійний день людей, які прямо чи опосередковано пов’язані з тим, щоби всі ми мали безперебійний доступ до чистої води, щоби насолоджувалися чистими ріками та озерами, щоби захищені були від страшних наслідків водних стихій… та що там казати – щоби ми просто могли вільно використовувати воду та володіти нею.

Враховуючи те, що значна частина території Чернівецької області розташована в гірській і передгірській зонах Карпат і кліматичні умови щорічно сприяють формуванню кількох руйнівних паводків, особлива частина діяльності БУВР – запобігання важким наслідкам повеней на території у 360 км2 із 156-ма населеними пунктами й 136-ма тис. чоловік населення. 130 протиповеневих гідротехнічних об’єктів захищають від затоплення і руйнування майже 11,6 тис. садиб у 60 населених пунктах, більше 20 тис. га сільгоспземель, 13,5 км інженерних споруд державного кордону з Румунією.

На завчасне прогнозування повеневої біди нині створюється Автоматизована інформаційно-вимірювальна система раннього оповіщення «Прикарпаття» з мережею станцій спостереження та вимірювання. Особлива увага приділяється співпраці між Україною, Республікою Молдова та Румунією, в рамках якої БУВР реалізує низку сумісних проектів.

Вода об’єднує зусилля багатьох людей, для яких вона і робота, і спосіб життя – гідрологів і меліораторів, інженерів та будівельників, хіміків, біологів, ґрунтознавців, іхтіологів, екологів, менеджерів, юристів, економістів…

І та сама вода тісно зв’язує різні галузі народного господарства і має вирішальне значення в забезпеченні необхідних соціальних та побутових умов життя населення. Тож без жодного перебільшення можна сказати, що День працівників водного господарства стосується нас усіх.

Станіслав СОЛОНІНКА, начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод Дністровсько-Прутського БУВР

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *