Усе, що не відповідає чинному законодавству, треба скасувати

Ці слова Президента України В.Ющенка стали лейтмотивом чергового засідання форуму «Влада і бізнес – партнери», який відбувся нещодавно в Києві. Бізнесмени і влада шукали шляхи вирішення гострих проблем, зокрема, обговорювали реформування системи технічного регулювання, стандартизації і сертифікації, проблемні питання стосунків органів місцевої влади і підприємців, подальші кроки в реформуванні дозвільної системи.
Доволі низьку оцінку отримав стан впровадження рішень попередніх зборів форуму, зокрема.повільна адаптація регуляторних актів до вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».
Особливу увагу учасники форуму приділили проблемам енергопостачання для суб’єктів підприємницької діяльності. Зокрема, директор Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні буковинець Володимир ДОРОШ виступив з пропозицією негайно скасувати Постанову Національної комісії регулювання електроенергетики України (НКРЕ) «Про затвердження Методики обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж», яка сьогодні є чи не найбільшою перешкодою на шляху розвитку бізнесу в Україні.
– Ця постанова, – наголосив він, – зобов’язує суб’єктів господарювання при підключенні до електромереж сплачувати до 2 тис. грн. за 1 кВт прогнозованої до споживання електроенергії. Сьогодні ж людина, яка зареєструвалась як підприємець і хоче створити робочі місця, наприклад, відкрити швейний цех потужністю 100 кВт, повинна сплатити за це 200 тис. грн. Звідки підприємець, ще не почавши виробництво, знайде таку суму?… Або інший приклад. Про яке проведення Євро-2012 можна сьогодні говорити, коли для того, щоби відкрити готельний комплекс з потужністю у 500 кВт, необхідно сплатити 1 млн. грн. Де взяти такі гроші і звідки візьмуться робочі місця?!
Окрім зазначеної Постанови, Володимир Дорош окреслив також проблему тарифів на електроенергію для суб’єктів господарювання: «Ще один приклад недержавного підходу з боку НКРЕ – чинні тарифи на електроенергію. 1 кВт електроенергії, що йде на експорт, коштує 33 коп. Ми, бізнес України, платимо 57 коп. Складається враження, що окремі регуляторні органи роблять все для того, щоби ми від’їжджали за кордон і працювали в інших країнах, але тільки не розвивали бізнес у власній державі. За підсумками форуму Генеральна прокуратура України отримала доручення розібратись у ситуації зі згаданою Постановою НКРЕ та перевірити її на предмет відповідності чинному законодавству. Сподіватимемось, що це доручення не стане черговою декларацією, а матиме-таки результат – і ганебна Постанова буде скасована. А Національна комісія регулювання електроенергетики України перетвориться з головного ворога бізнесу на його основного партнера.
Вл. інф.
Чернівці-Київ-Чернівці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *