Управлінню охорони навколишнього природного середовища виповнилося 20 років

Про найбільш значущі здобутки управління розповідає його начальник Георгій ШУТАК

Тільки тоді, коли буде зрубане останнє дерево,
Тільки тоді, коли буде отруєна остання річка,
Тільки тоді, коли буде виловлена остання риба,
Ти зрозумієш, що гроші їсти не можна.

– У яких напрямках управління досягло найкращих результатів?

– Перш за все, ми посилили природоохоронний контроль, аби зберегти унікальні природні ресурси Буковини. Вдалося прискорити реконструкцію очисних споруд, тож викиди у воду та повітря за останні 8 років зменшилися майже вдвічі. Введена також нова методологія обліку автомобільних викидів. 2007-го з області вивезено 48 т пестицидів. Відзначу, що на території Сокирянського та Кельменецького районів виявлено 18,5 т пестицидів, які раніше взагалі ніде не обліковувалися. Чверть цих пестицидів уже нейтралізували.

На боротьбу з відходами виділено 2,2 млн. грн, на які придбали машини для транспортування і складування відходів.

– Що робиться для збереження флори й фауни Буковини?

– Нарешті проведено інвентаризацію об’єктів природно-заповідного фонду краю. Нині 10,5% області – заповідні території та об’єкти. Маємо 106 видів рослин та 118 видів тварин, занесених до Червоної книги. Створено заказник місцевого значення «Зубровиця». Розширено Національний природний парк «Вижницький», незабаром його мають перейменувати на НПП «Буковина». Повним ходом працюємо над створенням парків «Черемоський», «Хотинський», плануємо створити парки «Буковинські Карпати» і «Сторожинецький».

– Як співпрацює управління з громадськістю краю, іноземними колегами?

– Згідно з загальнодержавною програмою формування національної екологічної мережі, на Буковині створено регіональну Координаційну раду з питань формування екологічної мережі області. Ми одними з перших почали проводити громадські екологічні слухання. Нашу область обрали однією з базових для формування Всеєвропейської екологічної мережі.

Інформуємо громадськість про наші заходи, створили Орхуський інформаційно-тренінговий центр. Багато наших співробітників є авторами підручників і навчальних посібників, які використовуються в навчальних закладах області.

Постійно беремо участь у розробці транскордонних програм єврорегіону «Верхній Прут». Співпрацюємо з природоохоронними органами Сучавського і Ботошанського повітів Румунії: моніторимо якість води у Пруті та Сіреті. Розроблена також українсько-австрійська концепція водозабезпечення Чернівців за програмою «Споріднені міста», українсько-австрійсько-румунський проект за програмами «Прикордонне співробітництво» та «Екологічна мережа Карпат».

– Чи збільшилося фінансування природоохоронних заходів?

– До початку кризи фінансування екологічних програм збільшилося на порядок. Найбільше коштів використано на будівництво каналізаційних та очисних споруд, облаштування сміттєзвалищ. Наприклад, у Чернівцях розширили господарсько-побутову каналізацію, у Лужанах збудували 2-трубний напірний каналізаційний колектор. Звичайно, під час кризи з грошима буде сутужно, але сподіваємось отримати хоча б якісь кошти.

– Над чим працюватиме управління у 2009-му?

– Маємо кілька важливих напрямків: очистка стічних вод, розчищення русел річок, утилізація відходів, припинення зсувів, підвищення екологічної культури людей.

– Вітаємо і бажаємо плідної праці!

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *