Україна піднялася проти путінської агресії

В Москві та Білорусі заарештовують учасників акцій солідарності з Україною

У великих містах України тривають мітинги проти російського військового вторгнення на територію України.

Проти війни, російської окупації та сепаратизму мітингували в неділю  біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Сімферополі. Як повідомляє кореспондент «Радіо Свобода», на заклик новоствореної Всекримської української Ради відгукнулося понад півсотні людей.

«Крим та Україна – єдине ціле, просимо українців Великої України не кидати нас», – заявив на мітингу координатор Всекримської української Ради Андрій Щекун.

У Харкові близько тисячі учасників прийшли на мітинг із державними прапорами та плакатами «Ні Малоросії», «Харків – це Україна», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Люди прийшли на мітинг, незважаючи на те, що напередодні у соцмережах з’явилася інформація про його скасування через «можливі провокації».

В неділю у Донецьку біля ОДА кілька тисяч мітингувальників із плакатами «Україні мир і свободу!», «Ні окупації!» і «Не заважайте нам жити» спробували провести антивоєнний мітинг. Акція проходила спокійно, під контролем міліції. Однак пізніше до мітингувальників підійшла група учасників проросійської акції, зокрема члени громадської організації ветеранів Військово-морських сил СРСР, які відтіснили мітингарів від пам’ятника. Обійшлося без сутичок.

Окрім того, у Дніпропетровську біля стін ОДА зібрался понад 10 тисяч учасників Народного віча, які вимагали від депутатів облради засудити агресію Росії проти України.

У Херсоні проти російської окупації виступило близько 2,5 тис. людей. Мітинг у Сумах зібрав близько 12 тисяч людей. У Миколаєві участь у мітингу взяли близько 10 тис. людей.

Подібні антикремлівські мітинги пройшли того ж дня у Запоріжжі, Черкасах, Кривому Розі, Полтаві, Одесі, Києві.

У Чернівцях у неділю також відбулося Віче єдності, яке зібрало кілька тисяч людей, обурених російською окупацією Криму.

Солідарність з українцями проявили росіяни та білоруси. Близько 500 москвичів зібралися в неділю на Манежній площі, повідомляє «Лента.ру». Поліція затримала людей з антивійськовими плакатами. Раніше стихійна акція проти війни пройшла біля будівлі Міноборони РФ. За даними столичної поліції, в Москві затримано близько 40 мітингувальників.

В Санкт-Петербурзі затримано близько 20 учасників мітингу проти введення російських військ на територію України. Акція відбулася на Ісакієвській площі. Як передає кореспондент «Эхо Петербурга» Максим Яригін у своєму мікроблозі в Twitter, на ній зібралось близько 500 людей.

Акція солідарності з Україною біля будівлі посольства РФ у Мінську закінчилася масовими затриманнями, повідомляє видання «Наша Ніва». Незадовго до початку акції біля посольства затримали сімох журналістів незалежних видань і трьох громадських активістів. Безпосередньо під час акції було затримано більше 20 осіб. За даними видання, затриманий також аташе російського посольства Олександр Пчелінцев.

Підготував Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *