Щоби нардепи добровільно позбулися пільг, потрібна була революція

«Шановна редакціє! 301 народний депутат проголосував за рішення про скасування низки привілеїв та переваг, якими користувалися народні обранці. Хотілося б знати, а чого саме позбулися «слуги народу»? Та яку економію це складе для бюджету України? Бо ж від цього, мабуть, залежить скорочення списку осіб, що рвуться в нардепи, до наступних виборів? Охочих отримати відповідальність без цукерки має стати значно менше…

Наперед вдячні, мешканці села Костинці Сторожинецького району»      

Те, довкола чого стільки років ламалися депутатські списи й журналістські пера, збулося: народні депутати України підтримали в цілому законопроект №1075 «Про внесення змін до закону України «Про статус народного депутата України» (стосовно скасування та обмеження пільг)».

Стаж та пенсії – за зароблене

Зокрема, відтепер не буде зараховуватися до загального та безперервного стажу роботи час, який народний депутат після закінчення депутатських повноважень тимчасово не працював через неможливість отримати попередню чи рівноцінну посаду. Так само не буде зараховуватися до загального та безперервного стажу роботи час перерви в роботі дружини (чоловіка) народного депутата в разі не влаштування її (його) на роботу за місцем проживання, оскільки це давало право на встановлення процентних надбавок до заробітної плати, на пенсію на пільгових умовах і у пільгових розмірах.

Із тексту закону «Про статус народного депутата» вилучений абзац, згідно з яким час роботи у ВР поширюється на строки присвоєння військових та спеціальних звань.

Матеріальна допомога потрібна бідним

Скасована виплата матеріальної допомоги народному депутату в розмірі зарплати з урахуванням доплат і надбавок, які отримували працюючі народні депутати. Так само не надаватиметься матеріальна допомога в розмірі 50% зарплати з урахуванням доплат і надбавок в разі неможливості працевлаштування народного депутата до досягнення ним пенсійного віку за умови, що трудовий стаж його перевищує 25 років для чоловіків і 20 – для жінок.

У разі виходу на пенсію народному депутату не надаватиметься матеріальна допомога в розмірі річного посадового окладу народного депутата за рахунок бюджетних призначень на забезпечення діяльності ВРУ.  В разі дострокового припинення депутатських повноважень народний депутат не отримуватиме одноразової грошової допомоги в розмірі зарплати за три місяці.

Вилучена норма про матеріальну допомогу на оздоровлення у розмірі двомісячної заробітної плати. Не відшкодовуватимуться й витрати на переїзд народного депутата з попереднього місця роботи.

Безкоштовно їздити – тільки у депутатських справах

Норму безкоштовного користування діючого народного депутата всіма видами транспорту викладено в новій редакції: «У витратах на забезпечення діяльності ВРУ передбачаються кошти на проїзд народними депутатами України всіма видами транспорту. У кошторисі витрат  на утримання ВР затверджується ліміт коштів, які

щомісячно видаються народному депутату України для проїзду територією України».

За нардепом-пенсіонером залишається право безкоштовного проїзду на території України залізничним, водним, повітряним чи міжміським автомобільним транспортом у порядку, визначеному Кабінетом міністрів.

У дорозі – ближче до народу

Скасована стаття 22, яка надавала народному депутату й особі, яка його супроводжує, право на першочергове заселення у готелі. Народні депутати вже не користуватимуться безкоштовно і залами офіційних делегацій аеро-, залізничних  морських та річкових вокзалів, а також парковками

Стаття 30, яка передбачала обов’язкове державне страхування народного депутата за рахунок бюджетних призначень на забезпечення діяльності ВР, вилучена із закону.

Житлова компенсація – за списком

Обов’язкове забезпечення нардепів житлом замінене щомісячною компенсацією за оренду житла чи номера в готелі в сумі, визначеній у кошторисі ВРУ. До того ж право на таку компенсацію мають нардепи, чиє помешкання розташоване на відстані понад 30 км від Києва. А список нардепів, що отримують житлову компенсацію, щомісячно оприлюднюватиметься на сайті ВР та щоквартально – в газеті «Голос України».

В цьому законі, однак не зачеплена проблема пенсій, хоча спеціальний режим пенсійного забезпечення мають не тільки народні депутати, а понад 10 категорій громадян України.

За деякими оцінками, всі ці зміни принесуть нам більше ста  мільйонів економії  коштів до державного бюджету. Але це  перш за все  – виконання обіцянок.

Підготував Дмитро ВАСИЛЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *