У вересні – черговий кінець світу?

Його причина – корональний викид сонячної плазми. Він буде настільки потужним і спричинить магнітні бурі такої сили, що негативно вплине на всю планету. Але чи дійсно спалах на сонці здатний знищити життя на Землі?

 

555555555555555556666666666666

Принаймні, Білий дім готується до глобальної катастрофи, яка вб’є сотні мільйонів людей. Про це йдеться на багатьох сайтах в Інтернеті. Бо вже у вересні, мовляв, на планету чекають катаклізми, зупинити які людство не в змозі.

…Почалося ж усе з повідомлення Едварда Сноудена про те, що уряд США очікує на сонячний катаклізм – величезний викид корональної маси, який може негативно позначитися на голубій планеті. Астрофізики кажуть про ймовірність магнітної бурі, яка може вбити десятки мільйонів людей і вивести з ладу всі системи життєзабезпечення на всіх континентах. Нині саме завершується одинадцатирічний цикл сонячної активності,  пік якої припаде на вересень 2013 року.

Дехто з аналітиків припускав, що Сноудену цю інформацію вклали до вуст, аби його дискредитувати.

Але у провідних американських газетах почали з’являтися статті з дуже схожими повідомленнями. Причому їхні автори посилалися на зовсім інші джерела і наводили «залізні» докази. Приміром, документ агенства з надзвичайних ситуацій США, яке замовило і закупило за дуже короткий термін величезні партії предметів першої необхідності та продуктів тривалого зберігання у фірми, яка займається їхніми поставками. Лист-замовлення опублікувала відома американська газета.

Але чи дійсно спалах на сонці здатний знищити життя на Землі?

А, може, просто на складах корпорацій залежалися продукти й від них хочуть позбутися з найбільшим наваром? – запитують скептики. Тим паче, що від останнього кінця світу, який відбувся, чи то пак, не відбувся 21-22 грудня 2012-го, минуло тільки 8 місяців.

Та все ж 22 серпня вже стався доволі сильний викид сонячної плазми, що спровокувало сильну магнітну бурю. Тому чимало людей минулого четверга почувалися доволі зле. Крім того, простежувалися збої в роботі зв’язку. Як відомо, напередодні ІТАР-ТАСС повідомив, що 20 серпня космічна обсерваторія SOHO зафіксувала корональний викид: було сфотографоване зображення плазми, що покидає Сонце. Відтак учені виміряли швидкість переміщення часток і спрогнозували ймовірний термін початку магнітної бурі на Землі. Відзначалося, що це явище дещо незвичайне, оскільки, як правило, плазма, що покидає Сонце під час коронального викиду, проходила повз Землю.

Що уявляє собою цей викид? Як пише Вікіпедія, він містить у собі плазму, що складається в основному з електронів і протонів разом з невеликою кількістю більш важких елементів — гелія, кисню, заліза тощо.

Розрізняють також корональний викид у міжпланетний простір (англ. interplanetary coronal mass ejection, сокр. ICME). Один із різновидів такого викиду є магнітна хмара. Коли вона досягає Землі, то доволі суттєво впливає на її магнітосферу, викликаючи різноманітні ефекти космічної погоди. Серед цих ефектів — полярне сяйво, магнітні бурі, порушення в работі електрообладнання, погіршення умов розповсюдження радіохвиль.

МАГНІТНІ БУРІ У ВЕРЕСНІ

Наступного місяця Сонце проявить найбільшу активність 7-го вересня, та ще у період від 13 до 17 вересня. Незначні коливання геомагнітної активності прогнозуються також на 6, 8 і 27 вересня. Одне слово, магнітні бурі у вересні найбільше турбуватимуть нас у середині місяця.

Під час магнітних бур метеозалежні люди можуть відчувати головні болі, безсоння слабість, занепад сил, зниження працездатності, зниження опору до стресів, депресивні стани: порушується робота серцево-судинної системи, загострюються хронічні захворювання, зростають викиди адреналіну в кров.

Реакція організму на магнітні бурі в кожної людини різна. Чому сонячна активність так сильно впливає на наш організм, наукою досі достеменно не вивчено. Вважається, що причиною поганого самопочуття людини може бути стан її здоров’я на цей момент. Здорові ми чи хворі, в якому стані наш імунітет, потерпаємо ми від депресії або інших психічних розладів – усі ці чинники впливають на те, як ми переживемо чергову магнітну бурю.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *