У пошуках балансу між інтересами виробників і споживачів

Ціна питання  – 10 мільярдів гривень

Україна щороку втрачає в мережах 21 млрд. кВт/год електроенергії. За словами президента Всеукраїнської громадської організації «Енергетична асоціація України», віце-президента Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» (1992-1997), члена НКРЕ (1999-2005) Василя КОТКА, при правильному підході до вирішення цієї проблеми втрати можна було б скоротити вдвічі та щороку заощаджувати 10 млрд. грн.  Про це він повідомив під час круглого столу «Енергостратегія України: у пошуках балансу між інтересами виробників і споживачів».

– Я абсолютно впевнений, що, за умови розробки правильного механізму, Україна протягом 5-7 років може досягти хоча б рівня, який сьогодні мають розвинуті країни. Сьогодні втрати в мережах складають 21 млрд. кВт-год. Ця цифра могла би бути вдвічі меншою. Вартість цього питання – 10 млрд. грн., – наголошує експерт.

Експерт: Україна втрачає в електромережах 21 млрд кВт/год електроенергії щороку. Цю цифру можна було б скоротити вдвічі й заощадити 10 млрд. грн.

А тепер давайте розкинемо мізками й дамо відповідь на запитання, яке обов’язково виникає в цій ситуації: хто оплачує втрати електроенергії у 21 млрд. кВт/год? Зрозуміло, що нікому й на думку не спаде списати їх на рахунок власника. Безперечно, весь тягар розрахунку за втрати, як завше, лягає на плечі споживача, тобто наші з вами. За логікою, той хто платить, то й і має «замовляти музику». Та у спілкуванні з монополістами все навпаки: українські приватні обленерго диктують поки що свої умови клієнтам. Ще й нахабно диктують, принаймні у нас на Буковині. Отож саме споживачів  цікавить: а чи думають владники змінювати ситуацію на краще?

Хоча Проект Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, прийнятий Кабінетом Міністрів 24 липня, розчаровує, бо в нього закладаються куди менш оптимістичні цифри. Так, приміром, Енергетична стратегія передбачає установлення втрат електроенергії у мережах на рівні 9%. Щоби зрозуміти, багато це чи мало, звернімося до практики розвинених країн, де втрати становлять 4-7%. А Україна планує 9%, які вона, до слова, мала у 1990 році (!).

– Стратегією на 2030 рік плануються втрати в мережах у розмірі 9%, які Україна мала у 1990 році. Тобто через 40 (!) років у такому важливому питання, як енергоефективність, ми прийдемо до показників, які мали ще у 1990 році», – пояснив Василь Котко.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *