У Чернівцях відбувся фестиваль поцілунків, за які б в Ірані посадили до буцигарні

В Чернівцях уперше святкували День поцілунків. У «Віденській кав’ярні» пари дегустували близько 20 видів поцілунків, а взамін отримували цінні подарунки. Поміж куштуванням, учасники насолоджувалися розважальною програмою, підготовленою спеціально до свята.

А як цілується світ?

Цілують не лише коханих, а й батьків, дітей, друзів, а іноді й колег при зустрічі, тому що поцілунок – частина звичайного європейського етикету. Проте не у всіх країнах таку просту і рядову дію сприймають прихильно.

Європейцям було властиво цілуватися з давніх-давен. Ще в Стародавньому Римі (звідки багато в чому і брала початок культура сучасної Європи) на знак вітання цілувалися абсолютно всі. Відтоді «соціальні» поцілунки міцно оселилися в європейському етикеті.

Лише англійці ставляться до них прохолодно. При зустрічі вони частіше подають руку або просто обмінюються кивками. Тоді як в Іспанії, зустрівши знайомого, прийнято поцілувати його двічі: спочатку в праву, потім в ліву щоку.

Згідно з дослідженнями, більше всього поцілунків дарують протягом дня німці й голландці, зате довгі та вишукані ласки – прерогатива французів та італійців. У Франції поцілунки часом замінюють навіть рукостискання: жителі цієї країни цілуються набагато частіше і охочіше. Ні в кого не викличе здивування, якщо продавець поцілує постійного покупця, а лікар таким чином висловить радість від зустрічі з пацієнткою. Так, у Парижі прийнято цілуватися чотири рази: навіть не дуже знайомі люди не розлучаться один з одним, поки не зроблять чотириразове цілування, почавши з лівої щоки.

Відомий у всьому світі «французький поцілунок» у Франції називають «поцілунком душ».

У мешканців Кавказу, та й Латинської Америки не забороняються поцілунки між особами однієї статі: малознайомі чоловіки при зустрічі гаряче і пристрасно цілуються на кожному кроці, аж ніяк не вкладаючи в цей процес нетрадиційного сексуального змісту.

У Японії, Китаї, Кореї та інших східних країнах, навпаки, цілуватися, та й взагалі проявляти свої почуття в громадських місцях не прийнято, а вже «етикетні» поцілунки між родичами та знайомими і зовсім немислимі.

Звичайно, глобалізація і голлівудські фільми зробили свою справу, але в невеликих селищах звичаї все ще шанують. І тому в цих краях з’явився особливий «японський поцілунок»: треба нахилитися один до одного, не розмикаючи губ, доторкнутися ними на мить і відскочити, ніби побоюючись, що хтось може це побачити.

Зберігати буддиські цінності намагаються в Таїланді. Там теж публічні цілування не в пошані, а тому поліція суворо стежить за виконанням правил, особливо посилюючи контроль у День святого Валентина.

Не вітаються поцілунки на публіці й у Індії: це не заборонено, але стосується виключно особистого життя подружжя. У цій країні вважають, що при обміні слиною люди обмінюються душами. У давньоіндійському вченні про любов – відомої всім Камасутри – мистецтву поцілунків і їх різновидам присвячений цілий розділ.

Ще менш прихильно ставляться до публічних поцілунків в ісламських країнах, наприклад, в Ірані. Публічний поцілунок чоловіка і жінки може загрожувати обом тюремним ув’язненням та фізичною розправою. Так що європейцям, які подорожують мусульманськими країнами, рекомендується вести себе стримано.

У середньому людина за все життя витрачає на поцілунки 2 тижні!

• З 1981 року дослідженням природи поцілунку займається Всесвітній комітет охорони здоров’я при ООН.

• Американець А. Е. Вольфрам з Міннесоти поставив рекорд з кількості поцілованих за одиницю часу. Під час одного фестивалю він за 8 годин поцілував 8001 людину.

• Перший поцілунок в кіно відобразили в 1886 році. 30-секундний фільм Томаса Едісона так і називався «Поцілунок».

• Невинний поцілунок спалює 5 калорій. Збільшивши інтенсивність цілування, ви можете спалити до 30 калорій за раз. Для порівняння: хвилина швидкої ходьби спалює всього 4-5 калорій!

• Під час поцілунку від однієї людини іншій передається 278 різних культур бактерій. На щастя, 95 % з них не представляють небезпеки.

• Наукова назва процесу поцілунку – філематологія.

• Справжній пристрасний поцілунок викликає в мозку ті ж хімічні реакції, що й стрибки з парашутом і стрілянина з пістолета.

• Тривалий поцілунок набагато краще, ніж жувальна гумка, нормалізує кислотність у порожнині рота. Цілуючись кожного разу після їжі, ви значно знижуєте ризик виникнення карієсу.

• Поцілунок викликає значне збільшення пульсу (до 110-120 ударів у хвилину у чоловіків і до 180 – у жінок). Це поліпшує кровообіг. Клітини отримують додаткову кількість кисню, а життєвий тонус підвищується.

• Опитування показали, що чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять.

• Подекуди поцілунки вважаються злочином. В американському штаті Індіана досі є закон, згідно з яким «чоловікові з вусами забороняється цілувати людську істоту». У штаті Коннектикут у неділю заборонено цілувати дружину. А в містечку Седар Рапіді, штат Айова, шериф може забрати до дільниці будь-кого, хто поцілує незнайому людину.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *