Цвайші або Ягода п’яти смаків

Лимонник, який називають ще «лимонник китайський», схожий на деревянисту ліану. Рослина із специфічним запахом, з якої на зиму опадає листя. У Китаї її називають «цвайші», що означає «ягода п’яти смаків».

Цю рослину використовують як у традиційній, так і в народній медицині. На ліки згодиться все: і кора, і листя, і квіти з плодами.

– Квіти найбільш цілющі у травні-червні, коли лимонник розцвітає; плоди – у вересні, коли достигають, – розповідає Олександр ШЕВЧЕНКО, чернівчанин. – Вони червоного кольору і складаються з кількох дрібних ягідок.

Шкірка в них солодка. М’якоть – кисла. Насіння гірке й терпке. Якщо ягоди зберігати тривалий час, то через деякий час вони набувають солонуватого присмаку.

Здавна на далекому Сході сушили й споживали ягоду лимоннику для зміцнення та підтримки тонусу організму. Мисливці ж, вирушаючи на полювання, брали з собою червоні ягоди, бо вони тамують спрагу та голод.

–                     А все тому, що лимонник містить багато мікроелементів, які стимулюють організм, надають йому сил, знімають фізичну та моральну втому, – наголошує великий прихильник лимоннику п. Шевченко.

–                     Лимонник зміцнює організм і не дозволяє йому старіти, тому я постійно його вживаю і вирощую довкола будинку на дачі, – зізнається наш читач. – Він багатий на кремній, мідь, залізо, цинк, марганець, нікель, сірку, титан, молібден і срібло. А до того ще на вітаміни С та Є, які лікують чоловіче безпліддя та імпотенцію.

Вживати чай чи настоянку із лимоннику в невеличких дозах корисно гіпотонікам, а от якщо тиск підвищений, вживати лимонник категорично заборонено. Не слід вживати його і при безсонні, нервовому збудженні та захворюваннях серцево-судинної системи.

Дія лимоннику дуже швидка: через півгодини він уже стимулює організм і впливає на нього протягом шести годин. Пити ліки з цієї рослини слід натщесерце або через чотири години після вживання їжі.

Сік. Свіжозібрані ягоди лимоннику потрібно помити та відтиснути. Сік розлити в стерилізовані півлітрові банки, пастеризувати 10-15 хвилин, потім герметично закрити. Для підняття життєвого тонусу, підвищення працездатності треба додавати такий сік до чаю (чайна ложка на склянку).

Настоянка. Подрібнені ягоди лимоннику залити 70% спиртом у співвідношенні 1:5 (наприклад, на 20 г ягід береться 100 мл спирту). Краще взяти пляшку з темного скла, її треба добре закрити та настоювати вміст протягом 10 діб у темному місці при кімнатній температурі, періодично збовтуючи. Потім настоянку необхідно відфільтрувати, віджати залишок і додати його до отриманого фільтрату. Тоді витримати ще пару днів і знову відфільтрувати. Готова настоянка повинна бути прозорою. Приймають її натщесерце по 35-40 крапель 2-3 рази на день протягом 3 тижнів.

Чай. Висушене листя й молоді пагони китайського лимонника заварюють як чай (10 г на 1 літр окропу), при бажанні можна додавати їх до звичайного чаю.

Не викидайте й обрізані навесні пагони при проріджуванні ліани лимоннику. Зв’яжіть ці пагони в пучки і засушіть їх. Використовуйте настій з пагонів як ополіскувач для волосся і всього тіла.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *