Сурогатна держава – сурогатні громадяни – сурогатні гроші

Верховна Рада останнім часом прийняла низку законів, уже підписаних Президентом, які підтверджують сурогатність… української держави. Один з них – про казначейські фінансові векселі. Економічні експерти в один голос стверджують, що вони суттєво відкинуть назад українську економіку. Бо є насправді сурогатними грошима, здатними лише  збагатити «сім’ю». Для цього Закон про бюджет-2013 доповнюється статтею, яка дозволяє Кабміну реструктуризувати фактичну бюджетну заборгованість, що виникла станом на 1 січня 2013 року, шляхом видачі «фінансових казначейських векселів у визначених ним обсягах і порядку».

Кредиторська заборгованість за видатками загального фонду державного бюджету станом на 1 січня 2012 становила в Україні 2 млрд. 189,1 млн. грн, а станом на 1 січня 2013 – вже 4 млрд.354,8 млн. гривень.

Така реструктуризація боргів держави, за прогнозами незалежних експертів-аналітиків, означає виникнення алгоритму збагачення «потрібних» осіб. Бо ті, кому держава завинила гроші, але перевела їх у векселі, продадуть ці папірці за копійки: краще ж отримати хоч якийсь мізер, ніж нічого. Натомість «покупці» через державу повернуть собі всю суму. До слова, тільки на Буковині є підприємства, яким держава завинила сотні тисяч гривень. Окремі з них уже банкрутують.

Крім занепаду економіки, векселя загрожують і зростанням заборгованості із зарплат та зміцненням і без того не слабенької корупції.

Демографічну ситуацію в державі прийняті зміни до законів теж суттєво підривають. Бо лише одиниці з підприємницької армії платитимуть породіллям гроші замість соціального фонду. Адже власник щомісяця й так відраховує туди кошти. Тож переконана, що успішні підприємці обійдуть «податок на вагітність» завдяки власній феноменальній жадібності. А інші не зможуть платити «декретні» через елементарну відсутність грошей.

Чи могла б скластися така ситуація у державі, де є справжні, а не сурогатні громадяни? – питання риторичне. За прикладом далеко ходити не треба. Його підкинула нам прес-служба прокуратури Чернівецької області. Цитую: «Прокуратура області на підставі інформації Пенсійного фонду провела перевірку діяльності ТОВ «ВКТ Арго» і встановила, що посадові особи товариства зловживали своїми службовими обов’язками. Це проявилося несплатою єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в період з травня 2011-го по грудень 2012 року на загальну суму понад 3 млн. грн. і умисне доведення підприємства до банкрутства». До слова, а чи не вистачило б цих 3-х мільйонів для буковинських породіль? А подібне коїться в усій державі.

Та й про проблеми на «Арго» ми чуємо не перший рік. Однак влада не розглядала серйозно ситуацію на підприємстві. Чому? Бо думка робітників, громади її не цікавить. От якби громадяни контролювали владу, тобто впливали б на неї, була б інша справа. А коли народ є тільки мовчазним інструментом збагачення, чи варто його слухати?

Задля справедливості треба сказати: за наслідками перевірки облпрокуратури на «Арго» розпочате кримінальне провадження за ознаками складу злочинів, передбачених ст. 219 (доведення до банкрутства) та ч.2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального Кодексу України. Та, по-перше, чи не запізнилася, бува, трохи прокуратура? А, по-друге, навряд чи спричинили це досудове розслідування події,  пов’язані з несплатою єдиного соціального внеску… Просто перерозподіл триває.

Людмила ЧЕРЕДАРИК

 

—————————-

*Сурогат (лат., замість іншого) – замінник, що має деякі загальні властивості натурального продукту, але позбавлений основних його якостей.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *