Справедливість є – і вона в Страсбурзі

Рішення Європейського суду за другою скаргою Тимошенко зніме останні перепони  на шляху до президентства

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) почав розглядати другу скаргу Юлії Тимошенко стосовно суті «газової справи». Про це на нещодавній прес-конференції заявив її захисник Сергій Власенко. Суд уже передав свої запитання до українського уряду і, згідно із стандартною процедурою ЄСПЛ, Кабмін має 16 тижнів, аби дати на них відповідь – тобто до 23 жовтня 2013 року. «Після цього захист надає свої зауваження з приводу відповіді уряду. Повірте, ми будемо дуже швидкими і зробимо це протягом 1-2 тижнів», – пообіцяв Сергій Власенко.

Захист Юлії Тимошенко не очікує задоволення скарги в повному обсязі. «Тим ЄСПЛ і відрізняється від українських судів, що там у принципі неможливо замовити рішення, а люди в мантіях виносять його згідно із законами, – пояснює Власенко. – Однак не важко спрогнозувати вплив на вердикт за основною скаргою винесеної раніше ухвали ЄСПЛ із визнанням незаконності та політичної мотивації арешту лідера опозиції».

Як відомо, наприкінці квітня ЄСПЛ уже назвав арешт Тимошенко незаконним і політично вмотивованим. Те, що друге рішення ЄСПЛ перегукуватиметься з першим, прогнозують і українські експерти. «У цьому питанні варто провести аналогію з рішенням Євросуду за першою скаргою Юлії Тимошенко стосовно її незаконного арешту. За нею вона практично отримала перемогу, оскільки головне, що ЄСПЛ визнав її політв’язнем. Сам цей факт дозволяє припустити, що за другою скаргою до Євросуду, яка стосується незаконності тих звинувачень, які пред’являють їй у газовій справі, швидше за все, буде ухвала ЄСПЛ, що всі звинувачення, а відповідно й ув’язнення, є незаконними», – вважає директор компанії персонального та стратегічного консалтингу «Berta Communications» Тарас Березовець.

За словами президента аналітичного центру «Відкрита політика» Ігоря Жданова, друге позитивне рішення Євросуду надасть додаткові важелі впливу на Януковича, і він має виконати це рішення, яке слід очікувати десь на початку-в середині 2014 року – акурат до початку виборів. І, коли це станеться, Юлія Тимошенко зможе взяти участь у президентській кампанії», – вважає експерт.

Загалом, на думку фахівців, аргументи влади щодо неможливості участі лідера опозиції у президентських виборах через судимість не витримують критики. За словами колишнього судді Конституційного суду Миколи Козюбри, заборона особам із судимістю брати участь у виборах є лише в законі про вибори президента. А от в Конституції, яка є вищою за будь-який закон, такої норми немає! Значить, Юлія Тимошенко має повне право брати участь у виборах президента 2015 року, не більше й не менше, ніж інші кандидати.

Як написала цього тижня «Газета по-українськи», за два роки ув’язнення «Янукович не зміг усунути Юлію Тимошенко з політичного процесу. Більше того, останнім часом її вплив лише посилився. Саме її люди вважають лідером опозиції, здатним здолати Януковича. «Батьківщина» вже висунула Тимошенко кандидатом на пост глави держави. Згідно червневого опитування громадської думки, проведеного Центром Разумкова та фондом «Демократичні ініціативи» ім. Кучеріва, саме Тимошенко виходить до другого туру з Януковичем».  А виграти в другому турі – вже не проблема. Тим паче, що три опозиційних фракції вже домовилися: в другому турі вони підтримають того, хто вийде у фінал з чинним главою держави.

Дмитро Остафійчук

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *