Смертельний трансформатор: хто винен і що робити?

У Станівцях на Глибоччині від ураження струмом загинув батько двох дітей Ілля Постєвка. До слова, він мав певні навички поводження з електричними пристроями, оскільки працював на приватних будівництвах.

Хроніка подій така: 19 червня після сильного дощу трансформатор, від якого отримувало електрику господарство Іллі Феліксовича залило і він згорів. Трансформатор перебуває на балансі РЕМ від 2008 року, за погодженням з сільрадою Станівців.

Аби читач міг збагнути, що для селянина є лишитися без світла, порівняємо такі цифри: у тому ж Глибоцькому районі, за данними РЕМ, нараховується порядка 25 тис. абонентів електромереж – і лише 2,2 тис господарств є абонентами газової служби. Тобто альтернативи електриці практично немає. Більше того, навіть у самій Глибокій, споживачів електрики уп’ятеро більше, ніж газу.

Наступного після аварії дня, 20 червня, до Станівців прибула бригада з Глибоцького РЕМу, замінила зіпсовані частини й о 16.00 у РЕМі зафіксували відновлення подачі напруги. О 21.40 від Глибоцького РВ УМВС до РЕМу надійшов сигнал про трагедію у трансформаторній будці.

Із такими часовими рамками нібито погоджуються і слідчі, і РЕМівці, і мешканці села.

Розбіжності починаються у розповідях про те, що було між 16.00 та 21.40.

Степан Мельник, начальник Глибоцькому РЕМ, розповів, що електропостачання від трансформатора було відновлене повністю і бригада, залишаючи Станцівці, закрила його на висячий замок (так звану «колодку») і позначила цей момент в акті про ремонт.

Натомість сільський голова Станівців Георгій Жеряда розповів, що світло було відновлене лише на двох лініях, а на третій «закоротило фазу», тобто на господарстві Постєвок світла не було. Тому, повернувшись додому, Ілля Феліксович поліз «робити світло» самотужки. Чи був замкнений трансформатор, сільському голові сказати важко, він думає, що тепер установити це важко. Але «колодка» лежала поруч.

На думку ж начальника РЕМу, загиблий повернувся додому, мабуть, напідпитку, адже трансформатор, коли працює, так гудить, що не помітити цього неможливо. Чому п. Постєвка вирішив, що вдома немає світла? Бо так йому по телефону нібито сказала дружина.

…Коли ж Ілля Постєвка почав з’єднувати якісь дроти у трансформаторі під напругою, електричний удар був такої сили, що загиблого не відкинуло, як зазвичай, а навпаки зі страшенною силою втягнуло в будку і він потрапив головою просто на  пристрої трансформатора.

Спроби односельців надати якусь допомогу виявилися марними. Чоловік загинув.
– Оскільки він не працював у РЕМі, інцидент не належить до нещасних випадків на виробництві і не підлягає реєстрації та розслідуванню Держгірпромнаглядом, – пояснив Іван Лащак, заступник начальника територіального управління цієї інституції. Про інцидент він дізнався від директора з охорони праці «Чернівціобленерго» Юрія Захарчука.

Ось так: порушень немає, криміналу – теж, а людини нема.

Утім, запитання залишаються.

Чому трансформатори масово горять під час злив? Чи не час щось змінити у їхній будові або хоча б у розташуванні?

І чому виробничий пристрій підвищеної безпеки, яким безперечно є електричний трансформатор, – такий доступний, навіть коли й був замкнений на «колодку»?

Хіба не повинен Держгірпромнагляд розглянути випадок з цього боку?

І, нарешті, служба охорони праці Обленерго: вона нібито слідкує за умовами праці своїх найманих працівників. А хто убезпечить населення від наслідків їхньої праці? Порятунок потопельників – справа рук самих потопельників?

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *