Смерть чи пасок безпеки?

2 місяці безперервного лежання на витяжці у лікарні та складна операція… Така ціна непристебнутого ременя безпеки в автомобілі для моєї подруги. Хвала Богу, що Таня відбулася лише потрощеними кістками, а могло бути й гірше…

На 65 доларів штрафують в Америці водія за непристебнутий пасок безпеки. Крім того, водій отримує окрему квитанцію на штраф і за пасажира, якщо той без ременя безпеки. Там люди привчилися вдягати рятівний пасок автоматично: сідаєш в автомобіль – рука сама тягнеться.

В Європі вже набувають попиту автомобілі, які не рушають з місця, коли водій непристебнутий, або сигналізують нестерпним виттям…

В Україні ж люди нехтують пасками безпеки. Чому? Можливо, усе залежить від менталітету громадян та не значних для власників іномарок штрафів.

Від 51 до 85 гривень викладають сьогодні українці за порушення правил користування ременями безпеки. Чи не замала ціна за цей хоча й не зручний і, здавалось би, не потрібний «аксесуар» до автомобіля, який насправді часом може врятувати життя?

Знайома верталася з Польщі. Водій мікроавтобуса, в якому вона мандрувала, у чужій державі постійно був пристебнутий, та, щойно перетнули український кордон, розстебнув, мотивуючи тим, що «в нас можна й без нього». Виходить, незважаючи на хрести, якими майорять траси України, у нас дороги безпечніші?..

На горе-вулиці Винниченка, де постійно трапляються ДТП, порахувала пристебнутих водіїв. На 100 машин, що промчалися повз, тільки 8 водіїв були з пасками.

Яка ж ціна людського життя? Лінощі, несвідомість громадян чи… 85 грн?

Любов Плахіна

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *