Щороку майже 17 млн. людей помирає через паразитів та інфекції

Гельмінтози – група паразитарних недуг, що їх спричиняють гельмінти –черв’яки-паразити  (розм. глисти), які живуть у тілі людини. Серед паразитарних захворювань, розповсюджених у світі, частка гельмінтозів становить близько 89%. За даними ВООЗ, майже третина з 50 млн. осіб, які помирають щороку, помирає від паразитарних та інфекційних захворювань.

boli-v-zhivote-pri-pereedanii 

Паразити супроводжують людину усе життя

У людини зареєстроване паразитування понад 342 видів гельмінтів. В Україні «мешкає» приблизно 30 з них Та через міграцію населення, яка істотно зросла останнім часом, імовірне поширення ще й «екзотичних» паразитів, які можуть адаптуватися до наших кліматичних умов. Останнім часом побільшало й гельмінтозів, які раніше були рідкісним явищем

Зусиллями медиків та епідеміологів України паразитарні захворювання визнані загальнодержавною проблемою. Це пов’язане з їхнім поширенням і негативним впливом на здоров’я населення, що призводить до значних матеріальних втрат.

За даними офіційної статистики, в Україні реєструють 300-400 тис. випадків гельмінтозів щороку. Контрольні обстеження санітарно-епідеміологічних установ свідчать про те, що поширеність цієї патології серед населення України буде і надалі зростати.

Група ризику – діти й молодь: вони складають більше 80% від загальної кількості хворих на гельмінтози. Тими чи іншими гельмінтами уражена п’ята частина дітей, які відвідують дитячі заклади.

Більше того, є дані паразитологічного моніторингу про те, що протягом життя практично кожна людина хоча б раз переносить паразитарне захворювання.

askaridoz-660x328

За 8 місяців поточного року тільки в  Чернівцях виявлено 30 випадків трихоцефальозу (вражає травний тракт), 57 – лямбліозу (лямблії оселяються в печінці), 437 – аскаридозу (найширший спектр локалізації), зареєстровано 113 хворих на ентеробіоз (локалізація – анальний прохід). 

Чим небезпечний гельмінтоз?

Майже всі паразити спричиняють слабість, підвищену стомлюваність, сонливість, закрепи або проноси, різке схуднення, метеоризм та призводять до дисбактеріозу. Можуть збільшуватися печінка та селезінка, лімфатичні вузли, підвищується температура тіла, з’являється біль у суглобах.

Але безсумнівна й загальна патологічна дія всіх гельмінтів – алергізація організму і пригнічення імунітету. Гельмінти, їхні частини та продукти їхньої життєдіяльності є алергенами, спричиняють запальні зміни, руйнують опірність організму і завжди провокують інтенсивне вироблення антитіл. Усе це підтримує або ініціює хронічні алергічні захворювання і навіть бронхіальну астму. Якщо гельмінтози самі по собі не є  істинно алергічних захворювань, але в їхньому патогенезі алергія бере участь як обов’язковий компонент. Деякі вчені зазначають їхню здатність призводити до онкогенних процесів.

Паразити можуть стати «спусковим гачком» до апендициту, кишкової непрохідності, дикінезії кишечнику та жовчних шляхів, здатні мігрувати в організмі і уражувати печінку, нирки, легені, очі та головний мозок, а аскаридоз може спричинити навіть ядуху.

No worms sign

Захворюваність населення паразитозами зумовлена:

*використанням в їжу продуктів харчування, що містять збудників паразитарних захворювань;

*вживанням продукції, отриманої від заражених тварин;

*забрудненням грунту і водойм неочищеними побутовими стоками і стічними водами тваринницьких комплексів,

*збільшенням кількості домашніх тварин у міських квартирах,

*міграцією населення тощо.

Що убезпечить від зараження гельмінтами

* Дотримуйтесь правил особистої гігієни.

* Питну воду з відкритих джерел кип’ятіть та фільтруйте.

* Овочі та фрукти перед уживанням обдавайтети окропом;

* Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках.

* М’ясо та рибу піддавайте належній термічній обробці.

* Не пробуйте на смак сирий фарш і не вживайте термічно не оброблене сало з прожилками м’яса.

* Суворо дотримуйтесь правил заморозки та засолки харчових продуктів.

* Своєчасно знищуйте мух та гризунів у приміщеннях.

* Дотримуйтеся правил догляду за тваринами, проводьте їхнє обстеження і планову дегельмінтизацію.

Олена БІЖИКА, лікар-паразитолог Чернівецького обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *