Середньовічний Хотин

Міжнародний історичний фестиваль «Середньовічний Хотин» цьогоріч відбувався 9 – 12 травня. Родзинкою дійства для мене як для глядачановачка був кінний турнір та піші поєдинки лицарів. Їхні важкі металеві костюми захоплювали й нагадували, що бути лицарем не так-то просто: не кожен зможе, надягнувши подібне вбрання, ще й боротися з іншими. Продавці, як і лицарі, були вбрані в середньовічні костюми, що нагадували про ту епоху. А вечорами глядачів та учасників розважали автентичні фолькколективи та фаєр-шоу.

DSCN9859

Неподалік фортеці розкинулося середньовічне шатрове містечко, де мешкали учасники фесту. На ристалищі відбувалися кінні бої та бугурти – піші бої лицарів із України, Росії, Білорусії, Молдови й Татарстану. Глядачі, окрім кінних турнірів, споглядали змагання лучників, відвідували історичну ярмарку, інтерактивні та дитячі майданчики.

DSCN9727

Побут у шатровому містечку відповідав епосі. Жителі містечка користувалися виключно дерев’яним та глиняним посудом. Їжу варили в казанках, здебільшого мідних і латунних.

DSCN9827

Участь у боях брало біля 350 учасників.

Змагання на ристалищі оцінювали професійні судді з Москви, одним з них був Володимир ТЄРЄХОВ, головний суддя змагань, який розповів, що існують спеціально розроблені правила, так само, як і в інших видах спорту, тобто є заборонені дії та дозволені. – Зазвичай бої для піхоти тривають дві хвилини, – продовжив суддя. – Для кінних бійців – формула «три сходки, три удари». Для бійців існують правила: При поєдинках на списах удар в щит оцінюється в одне очко, удар в корпус у два очка, якщо боєць наніс такий міцний удар і зламав спис – це три очка, а якщо вибив іншого із сідла – чотири. Піхоті – заборонено бити в пах, в стопи та колоти зброєю. У кавалерії заборонений удар у голову: за це виноситься попередження, при повторному випадку бійця знімають із боїв. Бійця одразу ж дискваліфікують за удар коня.

У кінному турнірі І місце зайняв клуб «Кавказьке братство» (Росія), друге – збірна України, і третє – збірна Московського регіону.

 

DSCN9852 DSCN9949

DSCN9760

В усіх учасників були неймовірно красиві костюми. Та найбільше мене зачарував «шотландець» з Києва, який не хотів розкрити вартість свого вбрання. – На цьому фестивалі ми з побратимами вперше, нам тут дуже сподобалося, тому наступного року обов’язково приїдемо. Представляємо клуб «Союз шотландських кланів Альба». Це україно-російське об’єднання реконструкторів Шотландії XVII – XVIII століття.

Та по секрету шотландець сказав нам: Якщо костюм шити власноруч, то він коштуватиме 2 тис. грн., якщо замовляти у професіоналів, то 5 тис. і більше.

DSCN9857

Оселилися ми в шатровому містечку, тому проблем із житлом немає. Хочу додати, що тут у вас дуже привітні люди та надзвичайно смачне пиво. Тут є все, що треба для життя.

DSCN9764

Ярина, відвідувачка фестивалю з Києва:

Ми з друзями щороку приїжджаємо до Хотина й Кам’янця. Фестиваль чудовий, але тут три проблеми: погані дороги, недостатня кількість готелів і трибуни, яким бракувало накриття тому ми мало не спеклися. Передайте це організаторам та владі, може, зрозуміють.

Ціни квитків «кусалися»: на один день ціна становила 100 грн., на 4 дні – 250 грн., дітям день обходився у 50 грн., жителям Хотина, що мають прописку, – теж 50.

 

DSCN9877

Ці музики приїхали на фестиваль аж із Москви, вони розважали відвідувачів своїм співом та середньовічною музикою.

Та не будемо про погане, бо подарував усім нам фест захопливу подорож у минуле, де всі охочі стріляли з лука та брали  участь в інтерактивних іграх.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії», фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *