Щоби бути здоровим, треба позитивно мислити і правильно жити

Хвороба – це доведений факт патологічного процесу, а нездоров’я – суб’єктивне переживання, відчуття певного дискомфорту в організмі. Більша частина таких проявів проходить сама по собі: приблизно 80% людей одужують самостійно, без медичного втручання.Не все віддавайте медицині
Медицина справляє менший вплив на наше здоров’я, ніж ми думаємо. Так, коли 1973 року в Ізраїлі страйкували протягом місяця лікарі, кількість госпіталізованих хворих скоротилася на 85%, смертність упала на 50%. 1976 року під час страйку проти великих страхових відсотків в окрузі Лос-Анджелес смертність упала на 20%, на 60% проведено менше операцій. Такі цифри наштовхують на думку, що наше власне життя і здоров’я – в наших руках. Захворювання є комбінацією різноманітних факторів, багато з яких виходить за межі нашого контролю (свідомості та підсвідомості). Безглуздо відчувати повну відповідальність за своє здоров’я, але й нерозумно цілком покладати відповідальність на медиків і не докладати жодних зусиль до одужання. Самозвинувачення сповільнюють зцілення.
Ваше здоров’я – це ваш спосіб жити загалом, але на нього впливає багато чинників: індивідуальні, психологічні, фізичні, особливості харчування. Одні з чинників піддаються нашому впливу значною мірою, інші – лише частково, треті – зовсім не залежать від нас. Потрібно сформувати позитивний спосіб мислення, визначивши рівні впливу:
* дії на рівні оточення: утворення та підтримання стійких та гарних взаємин;
* дії на рівні поведінки та здібностей: формування здорових звичок та стратегії мислення;
* дії на рівні переконань і цінностей;
*дії на рівні ідентичності та духовності.
Тіло й душа…
Щоби бути здоровим, фізичне тіло потребує дієти, певної кількості фізичних вправ, регулярного та достатньо повноцінного сну, чистого повітря і деякого рівня комфорту та захищеності. Є базові потреби, яких не скасують жодні розумові зусилля. Почніть зі зміни фізичного оточення, коли воно не відповідає здоровому способу життя.
Зміни звичок не є прямим шляхом навіть тоді, коли переваги здорового способу життя дуже помітні. Ми діємо в наших інтересах – так, як ми це розуміємо. Найвпливовішими чинниками є переконання і цінності. Людина може знати, що робити (поведінка) і як робити (здібності), але нічого не робити, тому що це не має для неї жодної цінності, або вона впевнена, що від її зусиль нічого не зміниться (переконання).
Переконання зумовлюють те, що ми робимо з рецептами лікарів. Багато рецептів залишаються невикористаними, тому що пацієнту стало краще після візиту до лікаря.
Поведінка та здібності зачіпляють наші свідомі та напівсвідомі дії. Переконання та цінності мобілізують вегетативну нервову систему – ту її частину, яка регулює внутрішній стан нашого тіла: частоту серцевих скорочень, кров’яний тиск, систему травлення.

Коли ви вступаєте у протиріччя із своїми переконаннями і цінностями, ваш пульс і частота дихання змінюються.

Рівень ідентичності відповідає вашій імунній системі – тій її частині, що захищає вас від хвороби шляхом розпізнавання «рідних» та «чужорідних» тіл.
Дуже серйозним питанням є вміння спілкуватися з самим собою. Ще одне – якість наших взаємин. Наші друзі та кохані є частиною нас самих, вони зміцнюють нашу ідентичність. І така якість важливіша за її кількість. Люди, які встановлюють міцніші соціальні зв’язки, хворіють менше, одужують швидше, смертність серед них нижча.
Подружитися із собою
Що ж це таке – прилаштуватися до самого себе? Це значить визнати свій стан здоров’я таким, який він є, не  намагаючись його змінити. Коли ж ми достатньо довго ігноруємо сигнали дискомфорту, вони стають стійкішими та наполегливішими,  і це може спричинити захворювання.
Чинна медична модель пропонує нам сприймати здоров’я як само собою зрозуміле, коли воно є, і займатися лікуванням, відновленням здоров’я, коли воно втрачене. Медицина вивчає хворобу, а не здоров’я, коли його вже нема. Профілактична медицина займається тим, що потрібно робити, аби не захворіти.
Задавнена депресія – шлях до раку
Ваш емоційний стан у кожний момент є моментальною фотографією вашого здоров’я. Тому задавнена депресія пов’язана із підвищеною ймовірністю захворіти на рак. Довготривалі негативні стани негативно впливають на стан вашого здоров’я і навпаки: позитивний стан людини позитивно впливає на здоров’я.
Існують два способи зміни власного здоров’я без використання харчів та ліків:
* зміна своєї фізіології;
* зміна свого мислення.
Розум змінюється швидше. Фізичне тіло реагує повільніше, але така реакція глибше впливає на організм. Наприклад, ми знаємо про згубність якоїсь звички, але думаємо, що від неї важко відмовитися. Поведінка, звички, переконання та цінності поєднуються одне з одним у єдину складну систему і взаємодіють у ній. Відсутність одного з компонентів призводить до того, що більшість оздоровчих систем не досягають поставленої мети.
Всесвітня організація охорони здоров’я у своєму проекті «Європейська політика з досягнення здоров’я для всіх у ХХІ столітті» ще раз підтвердила актуальність проблеми здоров’я.

Основна причина поганого стану здоров’я 860 млн. осіб у Європі є прямим наслідком їхнього способу життя.

Аналіз, проведений у США та інших розвинених країнах, показує, що реалізація програм зміцнення здоров’я забезпечує співвідношення вартості витрат і прибутку як 1:7, тобто кожний вкладений у цю справу долар зберігає суспільству 7 доларів з тих коштів, які треба було б витратити на усунення наслідків куріння, зловживання алкоголем, нераціональним харчуванням, неправильною сексуальною поведінкою тощо.
Сергій ЯНЧЕНКО, завідувач оргметодвідділом обласного центру здоров’я

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *