Робітниці «Трембіти» страйкували

Та, як з’ясувалося, це не страйк, а мітинг протесту проти подорожчання життя. Принаймні так пояснила голові облпрофради Володимиру Шкварковському генеральний директор підприємства Стелла Станкевич, яка очолює також об’єднання роботодавців і раду директорів міста.

Кореспонденти «Версій» поспілкувалися з працівниками ВАТ уже після того, як їм влаштували «розборки польотів», ще й на телебаченні. Тож називатися вони не хотіли. Бо, зрештою, іншої роботи не знайдуть:  промисловість у краї практично вмерла. А «Трембіта» – одне з найбільш успішних підприємств Буковини, яке експортує чоловічі костюми до США, Італії, Німеччини та інших країн. Але робітниці – а на ВАТ трудяться майже 1,5 тисячі осіб – наполягали, що їх експлуатують:
– Щоби виконати план, доводиться виходити на зміну ще до її початку, – розповідала одна жіночка. Інша додала:
– Нам майже удвічі зняли надбавки до зарплатні, хоча їхній відсоток закладений у колдоговорі.
Десь років 5-7 тому на «Трембіті» вже був подібний інцидент. Після нього відмінили нічні зміни. Однак, за словами робітниць, умови праці відтоді не покращали. Особливо важко влітку – у цехах зовсім нема чим дихати. Крім того, доводиться відпрацьовувати по суботах за останню годину другої зміни. Річ у тім, що трембітівцям нема на чому добиратися додому Транспорт, як відомо, після 22-ї години майже не ходить. Тому другу зміну і скоротили на годину.
У гендиректора «Трембіти» як у керівника своя правда. Пані Станкевич  наголосила, що підприємство працює за довготривалими контрактами, які не можна не виконати. Крім того, зауважила, що коли 2000-го вони випускали 60 тисяч костюмів, сплативши за електроенергію 400 тис. грн, то вже  минулого року на виробництво лише 30 тис. костюмів витрати на електроенергію становили 1,2 млн. грн.
Не розуміє страйкуючих і завкадрами ВАТ «Трембіта» Андрій Чернівецький. Зарплати ж у них, мовляв, високі. І на підтвердження показав відомості за грудень і січень.  За його словами, мітингувати вийшли лише ті, хто хотів «розважитися». Нормальні ж люди, які не бажають собі зайвих проблем на підприємстві, до такої акції не долучалися б.
– Як повідомив «Версіям» голова облпрофради Володимир Шкварковський, профспілки будуть здійснювати перевірку «Трембіти» разом з Держтехпромнаглядом та Держінспекцією праці.
Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *