Реакція на закриття медведчуківських телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK

Нагадаємо, що 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – «112 Україна», NewsOne, ZIK. І після того трансляцію каналів Медведчука почали припиняти сервіси на всіх платформах.

Підставою для санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака та пов’язаних з ним юридичних осіб, а це, зокрема, телеканали 112 Україна, NewsOne та ZIK   стало розслідування спецслужб України, яке встановило, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

 ООО “Торговый дом “Донские угли”, яке веде свою діяльність в ОРЛО, фінансує телеканали Віктора Медведчука “112”, “ZIK” і “NewsOne”.

Міністерство культури та інформаційної політики направить до компанії YouTube рішення РНБО України щодо санкцій проти телеканалів “NewsOne”, “ZIK” та “112 Україна” з проханням закрити їхні сторінки на відеосервісі. Про це міністр культури Олександр Ткаченко написав у Telegram. Він пояснив, що ці канали і в інтернет-трансляціях «представляють інформаційну загрозу національній безпеці України, оскільки є не ЗМІ, чи звичайним мовником, а частиною пропагандистської війни Росії проти України». Ткаченко зауважив, що, хоча, YouTube і керується власною політикою щодо закриття каналів, але він упевнений, що «популярна платформа має знати про те, хто саме і як саме фінансує і виробляє ворожий контент».

Тим часом  п’ятий президент Петро Порошенко заявив, що не блокував канали з пулу кума Путіна, бо блокування накладалося на передвиборчу кампанію. Крім того, Порошенко привітав СБУ з успішною операцією.

 Голова ж Верховної Ради Дмитро Разумков пояснив, що не підтримав у РНБО запровадження санкцій для нардепа Тараса Козака і телеканалів, бо вважає, що вони повинні постати перед судом. 

Сам Медведчук упевнений, що тут є «елемент зовнішнього управління», а співголова фракції «ОПЗЖ»  Вадим Рабінович пригрозив ініціювати імпічмент Зеленському. 

 Зі свого боку Посольство США у Києві заявило про підтримку запровадження санкцій РНБО проти телеканалів 112 Україна, NewsOne та ZIK. А у ЄС заявили, що Україна має законне право боротися з дезінформацією, але водночас для цієї боротьби є певні межі.

За матеріалами Української правди

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *