Приватизація та оренда державного майна: нові реалії та шанси для підприємців області

В Управлінні забезпечення реалізації повноважень у Чернівецькій області регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях відбувся прес-ланч за участі фахівців Управління. 

Зустріч проходила напередодні 30-річчя від дня створення Фонду державного майна України. Як зазначив заступник начальника Управління – начальник відділу приватизації  Василь ЯРМИСТИЙ, за цей період відбулося багато змін. Зокрема, розбудовано мережу регіональних відділень, значно вдосконалено процес приватизації, впроваджено прозору оренду та ефективне корпоративне управління, розроблено комплексні держреєстри, а останнім часом запроваджено також зміни для справедливої оцінки нерухомості та імплементовано цифрові рішення.

З травня 2018 року приватизація, а з лютого 2020 року – оренда в Україні здійснюються за новим законодавством. Фактично, всі аукціони відбуваються в електронній торговій системі онлайн. Кожен громадянин має повний доступ до цифрової інформації щодо об’єктів оренди та приватизації.  

Фонд та його підрозділи вийшли в соціальні мережі, де постійно повідомляють про наявні об’єкти та можливості їхнього придбання чи оренди.

Кардинальні зміни дали певні результати. 

Наприклад, торік надходження до держбюджету від приватизації в Україні становили 3 млрд грн., що вчетверо більше, ніж у 2019 році. 

На Буковині за 7 місяців  поточного року  приватизовано 5 об’єктів державної власності. За результатами аукціону 9 серпня по будівлі передавального радіоцентру у с.Чагор на Глибоччині здійснюється робота щодо укладення договору купівлі-продажу з переможцем аукціону, що додасть у бюджет ще  4 млн. 300 тис. грн. Окрім грошей, приватизовані об’єкти – це можливість для створення нових робочих місць, надходження значних інвестицій у регіональні проекти. 

Всього у 2021 році Управлінням оголошено 22 приватизаційних аукціони, відбулося вже 6 аукціонів. Найближчим часом у інвестиційному меню Управління з’явиться ще кілька об’єктів. 

Так, на 25 серпня оголошено аукціон  по недобудованій школі у с. Слобода Новоселицького району-ну. Днями буде опубліковане інформаційне повідомлення про онлайн-аукціон 27 вересня з продажу незавершеної лазні у с. Гордівці Дністровського району. 

Від оренди об’єктів державного майна упродовж поточного року до держбюджету перераховано 1 млн. 562 тис. гривень. 

Всього укладено 15 нових договорів оренди (всі на аукціонах). Продовжено дію 15 договорів, з них 4 – за результатами аукціонів. Всього оголошено 19 аукціонів з оренди.      

 На теперішній час  час оголошено 3 аукціони з передачі в оренду, а саме:

– нежитлових приміщень площею 130,2 кв.м. в будівлі, що є пам’яткою архітектури місцевого значення, у м. Чернівці, вул. Головна, 81; аукціон – 9 вересня;

– приміщення гаражу площею 22,2 кв. м. у Чернівцях по вул. Сторожинецькій,  70-В, аукціон – 2 вересня.

– частини приміщення у будівлі головного павільйону прикордонного пункту пропуску «Порубне»,  площею 2 кв. м  у с.Тереблече, вул. Головна, 2К,  Чернівецький район (колишній Глибоцький), аукціон – 26 серпня.

Всю необхідну інформацію можна знайти на зручних веб-ресурсах Фонду державного майна, а саме: www. privatization.gov.ua  та www. orenda.gov.ua, на яких сконцентрована вичерпна інформація про аукціони, об’єкти та алгоритми участі у них. Тож буковинці мають усе необхідне для активного інвестуння у своє місто, область через участь у процесах роздержавлення.

Пресслужба РВ ФДМУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *