Продукти для здоров’я печінки

Печінка – це наш другий мозок. Говорити про неї, що вона тільки фільтр – як мінімум, несправедливо. Бо вона не тільки нейтралізує токсини і метаболіти життєвих процесів, а й накопичує цукор у формі глікогену, синтезує білки і гормони, розщеплює відпрацьовані еритроцити.

Власне, якщо довести печінку до жахливого стану, весь організм розсиплеться, як доміно. Втішає те, що довести її до цього складно, бо це не швидкий процес. І для здоров’я печінки раціон харчування перебуває на першому місці. Навіть якщо ви не вживаєте алкоголь, вона не є  в безпеці. Токсини навіть із води з душа у великих містах, а також ліки, пластик, метали – від усього цього печінці добряче дістається.

 

Принципи формування раціону для печінки

  1. Морепродукти. Багато хто скаже, що морепродукти забруднені, але знайти і вибрати правильні цілком реально. Чому вони? Бо таурин і омега-3 – це те, що працює проти окисного стресу, позитивно впливає на метаболізм жирів у печінці. І це добра профілактика жирового  гепатозу. Бо омега-3 знижує рівень жиру в печінці.

2 Яйця. У них є холін – найсильніший детоксифікатор, який знижує рівень жиру в печінці. Пара яєць у день –  і ви в дамках! А ось при дефіциті холіну у більшості людей розвиваються жирові відкладення в печінці. Холін навіть призначають при жировому гепатозі разом з дієтою.

  1. Печінка. Логічно – печінка для печінки. Тут теж є холін, і його більше, ніж у яйцях.
  2. Куряче м’ясо. Причому краще «червоне», бо воно містить карнозин, що добре  впливає на печінку. Хоча біле куряче м’ясо теж допомагає їй.
  3. Чорниця. Аналізи стверджують, що печінка щаслива, коли ви вживаєте чорниці. Вони – прекрасний антиоксидант, і їхня дія недооцінена з точки зору профілактики запалень. Навесні варто включити ягідки у раціон: заморожені теж дуже корисні.
  4. Буряк. Унікальний продукт! Містить у собі беталаїн – захисний пігмент, який боронить від стресу і запальних процесів. 
  5. Оливкова олія. Вона не дозволяє тригліцеридам накопичуватися в печінці, а ще покращує метаболізм глюкози. Але тут точно треба шукати не контрафакт. 
  6. Морква. Каротин послабляє вплив алкоголю на печінку і запобігає загибелі її клітин. Було одне дослідження, в якому бета-каротин знизив симптоми алкогольної інтоксикації у мишей.
  7. Часник. Користь часнику важко переоцінити – у ньому є все!  Він потужний  захисник печінки. Всього за 15 тижнів часник допоміг знизити жирову масу пацієнтам з неалкогольною жировою хворобою печінки. 
  8. Імбир. Є думка, що він покращує чутливість клітин до інсуліну, та взагалі він допомагає печінці впоратися з токсинами, зокрема, з алкоголем.
  9. Авокадо. Його масло здатне знизити рівень тригліцеридів у печінці. Іноді варто дозволити собі цей екзотичний продукт.
  10. 12. Кава. Cаме  так: кава захищає печінку – дослідження проводили з арабікою. Та  споживати напій треба помірно і обов’язково без цукру – інакше ефект зійде нанівець. У випробуваннях кава покращувала ситуацію з жировою хворобою печінки і поліпшувала стан її ферментів.
  11. Зелений чай. Як і будь-який антиоксидант, сприймається печінкою як добрий помічник. Гарна звичка пити зелений чай тримає під контролем ферменти печінки – природно, якщо ви не запиваєте ним тортики чи гамбургери з Макдональдса.
  12. Какао. Приголомшлива й у всіх сенсах безпрограшна штука – чудовий низьковуглеводний десерт!. Покращує функцію печінки – швидше за все, це теж дія полі фенолів. 
  13. Куркума. Є багато питань до біодоступності спеції, але, тим не менше, вона найефективніше бореться із запальними процесам: особливо корисна тим, хто вживає алкоголь і стикається за родом діяльності з важкими металами. А ще зменшує шкоду, завдану печінці ліками. Додавайте до страв куркуму – не зашкодить.
  14. Волоські горіхи.. Вони цікаві високим вмістом магнію та  амінокислотою аргініну. Горіхи насичують також кров киснем та очищають печінку. Грамів 30 волоських горішків у день – чудова ідея. У людей з ожирінням можуть навіть запобігти супутнім проблемам із печінкою.
  15. Кріп.Його в’яжучий гіркуватий смак – саме те, що треба печінці. У дослідах на гризунах екстракт кропу допомагав нормалізувати рівень ферментів печінки.
  16. Цикорій.Природний гепатопротектор. Корисний при високому холестерині та підвищеному тиску. 
  17. Овочі й фрукти. Різнокольорова дієта в наш час – це порятунок. Особливо у виграші люди, які самі для себе все вирощують. Капуста, цвітна капуста, брюссельська капуста багаті сірчаними сполуками, які очищають печінку.

З фруктів рекомендуються сливи, яблука, грейпфрути, апельсини, лимони.

 

Висновок: овочі та спеції – захищають; яйця, м’ясо і риба дають потрібні мікроелементи. Кава, какао, трохи горішків на десерт – і печінку щаслива. По можливості, мінус алкоголь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *