Природних монополістів – під контроль громади

Ініціативна група з проведення серії публічних слухань про стосунки Обленерго й населення створена на Буковині  

Населення не задовольняють послуги, що їх надає на Буковині монополіст-приватник Публічне акціонерне товариство «Електропостачальна компанія «Чернівціобленерго». Про це неодноразово писали місцеві ЗМІ, зокрема газети «Молодий буковинець», «Погляд», «Час», «Версії» тощо.

До слова, на «Версії» ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» подало до суду, вимагаючи спростування, неправдивої, на їхній погляд, інформації. Ситуація доволі дивна, якщо врахувати, що напередодні відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань будівництва, архітектури, транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства та надзвичайних ситуацій Чернівецької обласної ради, яка заслухала ініціатора боротьби з порушеннями Обленерго активного чернівчанина Геннадія Гекова та керівництво Обленерго й зажадала від монополіста пояснень (див. «Версії» №46). Утім, і досі депутати не отримали відповіді.

Натомість, комісія вже має відповіді від низки перевіряючих організацій. Так от, за даними А. Маляра, завідувача сектору Національної комісії у Чернівецькій області, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики на Буковині, торік до них надійшло 77 скарг на різні аспекти діяльності ПАТ«ЕК «Чернівціобленерго», тобто в середньому понад 6 скарг на місяць (від громадян – 43 і від юридичних осіб різних форм власності – 34). А вже за 10 місяців нинішнього року є 84 зверненння, з яких 53 скарги – від громадян і 31 – від юридичних осіб. Водночас, той же п. Маляр чомусь надав п. Шекеті письмову відповідь (юридичний висновок) про те, що порушень з боку Обленерго немає!

 

Начальник інспекції Держенергонагляд в Чернівецькій області В. Андрицуляк повідомив депутатській комісії, що за 10 місяців 2012 року його відомство провело 35 перевірок  Обленерго (6 планових і 29 позапланових) і наклало штрафів на суму понад 12 тис. грн.

Чернівецьке ж відділення Антимонопольного комітету дало відповідь про порушення з боку Обленерго на багатьох аркушах, бо за 10 місяців цього року штрафувало його 5 разів на загальну суму понад на 50 тис. грн.

Непрозорість у діяльності природного монополіста та небажання прислухатися до голосу споживачів змусила людей захищатися. Наразі  численні порушення в розрахунках Обленерго зі споживачами та неправомірне введення ним нових, зручних для самих себе, правил, стали поштовхом до зустрічі за «круглим столом», ініційовану газетою «Версії». У ній взяли участь депутати обласної та районних рад, представники громадських організацій, ЗМІ та Чернівецького відділення Антимонопольного комітету. Обленерго свого представника на зустріч не прислало, хоча запрошення їм було відправлене.

Та, завдяки активним громадянам, небайдужим депутатам, журналістам, а також керівникам громадських організацій, була сформована ініціативна група з проведення серії публічних слухань з проблем, які виникли у стосунках між споживачами та ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго».

Як зауважив депутат обласної ради Руслан Мельник, треба привести до гармонії стосунки споживача з монополістом і змусити останнього рахуватися з людьми. Бо тільки територіальна громада є справжнім носієм влади в державі.

Наразі до Ініціативної групи долучилися: два депутати – обласної та районної рад, 4 керівники громадських організацій, 2 активні громадяни та один журналіст.

Охочих приєднатися до Ініціативної групи запрошуємо на першу зустріч. Вона відбудеться у п’ятницю, 7 грудня о 15.00  за адресою: Чернівці, вул. Червоноармійська, 4, 3-ій поверх, офіс 36.     

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Природних монополістів – під контроль громади”