Подбай про пенсію змолоду

Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набрав чинності 2004 року, кардинально змінились принципи пенсійного забезпечення громадян. По-перше, страховий стаж залежить не тільки від запису і печатки в трудовій книжці, а від того, протягом якого періоду за найманого працівника платили внески. По-друге, розмір пенсії прямо пропорційний тій заробітній платі, з якої вони сплачувалися.

Страховий стаж, необхідний для призначення пенсій, зараховується помісячно, відповідно до фактично сплачених страхових внесків до Пенсійного фонду. Для зарахування одного місяця страхового стажу страховий внесок за найманого працівника, сплачений роботодавцем, повинен бути не менший, ніж мінімальний страховий внесок – від 1 жовтня 2009 – 228,8 грн (мінімальна зарплата 650 грн ×35,2%).

Роботодавці зобов’язані сплачувати страхові внески в день отримання коштів на заробітну плату, але не пізніше 20 календарних днів від дня закінчення звітного місяця. Якщо роботодавець не сплатив внески у зазначені терміни, за ним зараховується борг.

Борг стягується зі страхувальника разом з нарахованими фінансовими санкціями в залежності від терміну затримки. Кожен керівник підприємства, установи, організації повинен зрозуміти, що, не сплативши належні кошти до Пенсійного фонду, він, з одного боку, затримує своєчасну виплату пенсій, з іншого – відволікає значні суми коштів на сплату пені та фінансових санкцій. А головне – періоди, за які не сплачені внески, не будуть включені найманому працівникові у страховий стаж і заробіток для обчислення пенсії.

От і виходить, що інколи працівники є заручниками ситуації. Бо через відсутність коштів або через невдале керівництво підприємства боргують перед Пенсійним фондом.

Закон чітко встановив права найманого працівника – застрахованої особи, зокрема, такі:
■ отримувати в установленому порядку свідоцтво про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
■ вимагати від страхувальника підтвердження про сплату страхових внесків, в тому числі в письмовій формі;
■ вимагати від страхувальника сплати страхових внесків, в тому числі в судовому порядку;
■ отримувати безоплатно у виконавчих органах Пенсійного фонду відомості, внесені до його персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку;
■ звертатися із заявою до територіального органу Пенсійного фонду про уточнення відомостей, внесених до персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку.

Нині можемо впевнено сказати: пенсію отримає лише той, хто її заробив.

Тетяна ШЕМЧУК, головний спеціаліст відділу надходження доходів ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *