«Почесний громадянин міста Чернівці»

Цього року до Дня міста було оголошено імена двох «Почесних громадян міста Чернівці».
«Почесний громадянин міста» – це звання, що є вищим визнанням заслуг перед містом і його жителями.  Воно і зараз символізує виняткову форму вираження вдячності суспільства конкретній людині за діяльність на користь міста, а також дань пошани особі, що має особливі заслуги перед Вітчизною.


За особливі заслуги перед територіальною громадою, вагомий особистий внесок у розвиток економіки, освіти, науки і культури міста Чернівців та з нагоди Дня міста звання «Почесний громадянин міста Чернівці» присвоєно раднику Голови Державного космічного агентства України, Заслуженому працівнику промисловості України, Почесному працівнику космічної галузі України Едуарду Кузнєцову та голові виконавчого комітету Чернівецької міської Ради народних депутатів 1972-1985рр., члену Чернівецької обласної ради організації ветеранів України Володимиру Доцюку.


Володимир Доцюк народився 1 лютого 1936 року в с. Волчинець Дондюшанського району Молдавської PCP в сім’ї селянина. У 1953 р. закінчив 7 класів Волчинецької семирічної школи. Поступив в Чернівецьке залізничне училище, яке закінчив у 1955 р. Направлений на роботу у вагонне депо станції Чернівці. Володимир Федорович закінчив Дніпропетровський інститут інженерів залізничного транспорту. У 1958 р. став членом виконкому Ради депутатів трудящих Першотравневого району. З 4 травня 1972 р. по 11 березня 1985 р. очолював Чернівецьку міську раду. За 13 років керівництва містом відбулося розширення меж обласного центру, звівся завод «Кварц», поряд з яким виріс житловий масив «Південний». У місті будували житло, звелися середні школи №№6, 11, 27, міська лікарня №1, дитяча лікарня, кардіоцентр, госпіталь інвалідів війни, реставрували музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської, впорядкували парк «Жовтневий» з каскадом живописних озер. Крім цих об’єктів, у Чернівцях звели домобудівний комбінат, готель «Черемош», захисну дамбу на правому березі Пруту, а найголовніше – проклали 60-кілометровий водогін «Дністер-Чернівці». Тривалий час В.Доцюк працював заступником голови Чернівецького обласного управління соціального захисту населення. А зараз продовжує опікуватися інвалідами в обласному відділенні Фонду соціального захисту інвалідів України.


Едуард Кузнєцов народився 6 квітня 1945 р. у м. Рогачові Гомельської області (Білорусь). Після закінчення Снятинської середньої школи ім. В. Стефаника вступив на фізико-математичний факультет Чернівецького університету. Едуард Іванович Кузнєцов розпочав трудовий шлях на посаді інженера конструктора Івано-Франківської філії Центрального дослідно-конструкторського технологічного бюро Державного
науково-дослідного технологічного інституту. Працюючи в Чернівцях неодноразово обирався депутатом районних, міської та обласної рад народних депутатів. Працював секретарем Чернівецького обкому партії.
У 1992 р. був одним з організаторів Національного космічного агентства України, де в наступні роки працював на різних посадах, був учасником розробки чотирьох Національних космічних програм України, підготовки міжнародних угод та космічних проектів. За його участю підготовлені та підписані угоди про співробітництво Державного космічного агентства України з Європейським, німецьким та французьким космічними агентствами.
У 1996-1998 рр. керував проектом по підготовці польоту космонавта-дослідника України Леоніда Каденюка у складі міжнародного екіпажу на американському космічному кораблі «Колумбія». У 1998 р. проходив стажування в Гарвардському університеті (США).
12 років був співголовою Спільної робочої групи з питань співробітництва між Україною та Євросоюзом у сфері космічних досліджень та використання космосу в мирних цілях. Багато років представляв нашу державу в Раді по космосу ООН у Відні.
З 2000 р. обіймає посаду першого віце-президента Аерокосмічного товариства України. Багато років є членом Правління Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» (УМАКО «Сузір’я»), проводячи велику роботу в галузі аерокосмічної освіти молоді. Завдяки сприянню Е.І.Кузнєцова у 2001 р. в Чернівцях створено міський центр УМАКО «Сузір’я», вихованці якого протягом багатьох років гідно представляють місто на Всеукраїнських конкурсах та учнівських наукових конференціях з космічної тематики, неодноразово стаючи переможцями та призерами.
Едуард Іванович – один з ініціаторів створення в м.Чернівцях музею авіації та космонавтики, який відкрито при клубі юних техніків «Кварц» 2 жовтня 1999 року на День міста Чернівці. Постійно допомагає розвитку музею, є учасником та організатором багатьох заходів, що проводяться. На даний час музей відвідало понад 100 тисяч мешканців та гостей міста.
До 600-ї річниці першої писемної згадки про Чернівці подарунком Едуарда Івановича рідному місту став знімок міста із космосу, який і зараз прикрашає Центральну площу.
Кузнєцов Е.І. відзначений державними нагородами України, орденом Франції «За заслуги», обласними та міським відзнаками. Йому присвоєні звання «Заслужений працівник промисловості України» , «Почесний працівник космічної галузі України», «Ветеран космічної галузі України», І. – лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.
Кузнєцов Едуард Іванович працює радником Голови Державного космічного агентства України.

Вітаємо Володимира Доцюка і Едуарда Кузнєцова із нагородою!

Якщо познайомитися навіть нашвидку із біографією цьогорішніх обранців, то мимоволі починаєш порівнювати з сьогоднішнім станом соціального, економічного, наукового розвитку. Загальні видатки бюджету на науку становлять близько 4 млрд. грн., що близько 1% від загального бюджету України. Євросоюз рекомендує своїм країнам-членам виділяти на розвиток науки 1,7% національних бюджетів, а у деяких країнах цей показник перевищує рекомендований. І чому результати наукових досліджень не завжди потрібні і цікаві самій державі? Якщо будувати економіку, якій наука не потрібна, відповідним буде і рівень життя її громадян. Останніми роками рівень і якість життя в Україні порівнюють з деякими країнами Африки: Намібія, Ботсвана, Туніс, Марокко, Тобаго. Колись порівнювали з 1913 роком. В Африці ніколи не була. Тому порівняти не можу. Що було у 1913 році, теж мало хто пам’ятає. В поточному році 2291 фізична особа задекларувала доходи, що перевищують 1 мільйон грн., що на 754 більше, ніж торік. У попередньому році мільйонерів було 1537. Покращення вже сьогодні? Як кому. Але закон збереження енергії та маси  ще не відмінили…

Тетяна Cпориніна, «Версії»,
фото автора, В. Яценка, М. Ємельянова

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *