Пільгові пенсії текстильницям

Умови призначення

Пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах, здійснюється за окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди,  відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди Пенсійний фонд призначає пенсії таким особам в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». Зокрема, п. «є» статті 13 Закону «Про пенсійне забезпечення» визначає право на пенсію за віком на пільгових умовах робітниць текстильного виробництва, зайнятих на верстатах і машинах, після досягнення 50 років і за наявності стажу на зазначеній роботі не менше 20 років.

Якщо в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнювальні довідки підприємств, установ, організацій або їхніх правонаступників (п. 20 «Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», затвердженого Постановою  Кабміну №637 від 12 серпня 1993 року).

Виробництва і професії

Список відповідних текстильних виробництв і професій, робота на яких дає робітницям право на пільгову пенсію, затверджений Постановою Кабміну №583 від 12 жовтня 1992 року До нього входять виробництва: * бавовняне, * ватне, * льняне, * вовняне, * шовкове, * конопле-джутове,

* трикотажне, * текстильно-галантерейне, * валяльно-повстяне;. До списку входять також  текстильні цехи (дільниці, відділення) на виробництвах штучного та синтетичного волокна, виготовлення металевих сіток.

На зазначені пільги мають право робітники таких професій:

* оператори прасувально-сушильних агрегатів; * оператори гребенечесального обладнання; * оператори канатних машин; * оператори канатосукальних і мотузкових машин; * оператори крутильного обладнання; * оператори крутіння та витягування; * оператори стрічкового обладнання; * оператори мотального обладнання, крім високоавтоматизованого (автоматів типу «Мурата» і аналогічних); * оператори м’яльно-чесальних машин; * оператори обпалювального обладнання, зайняті обпалюванням пряжі з натурального шовку; * оператори плетільних машин; * оператори пряжосукальних машин; * оператори розпушувально-тіпальних машин; * оператори розкладальних машин (льняне виробництво); * оператори рівничного обладнання; * оператори сукального обладнання; * оператори полотновитягувальних машин; * оператори чесального обладнання, включаючи виробництво нетканих матеріалів; * оператори чистильних машин, зайняті очищенням пряжі з натурального шовку; * помічники майстрів при обслуговуванні машин підготовчих цехів прядильного виробництва, крутильних, прядильних, мотальних, сукальних, перемотувальних машин і ткацьких верстатів; * прядильники; * ставильники на ткацьких верстатах у кордовому виробництві; * ткалі металевих і синтетичних сіток, зайняті виготовленням металевих сіток; * ткачі.

Прес-служба ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *