Паводок – під контроль

У минулому номері часопису «Версії» від 4 квітня 2013 року надруковано критичний матеріал «Рутка: відпочинок для чернівчан, гроші для власника, а трагедія для незахищених?», у якому йдеться про можливу загрозу місцевого водного об’єкта у селі Великий Кучурів Сторожинецького району у зв’язку із високим рівнем води у ньому.

У відповідь на зауваження журналістів, Сторожинецька районна державна адміністрація повідомляє, що робота з недопущення виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із повінню та паводковими явищами на території району, розпочалася від 1 лютого поточного року, коли почав активно збільшуватися сніговий покрив.

Зважаючи на це, 14 лютого 2013 року відбулося чергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, за результатами якого було визначено перелік першочергових заходів щодо пропуску весняного льодоходу та недопущення повеневих явищ, у тому числі керівникам територіальних громад району вказано на необхідність забезпечити контроль за рівнем води на водних об’єктах району та його негайного зниження.

Окрім того, 27 березня 2013 року райдержадміністрація направила телефонограму головам міської, селищної та сільських рад щодо своєчасного здійснення протипаводкових заходів власниками ставків та безперешкодного пропуску паводкових вод, а саме «термінового зниження рівня води у ставах на третину об’єму при нормальному підпірному рівні із подальшим коригуванням». Орендарям ставків також рекомендовано перейти на цілодобовий режим спостережень за гідротехнічними спорудами та гідрологічною ситуацією на період проходження можливого паводку.

Водночас, враховуючи ситуацію, про яку йдеться у публікації газети «Версії», за доручення голови РДА було сформовано робочу групу з числа фахівців РДА та МНС щодо її вивчення та усунення можливих загроз життю і майну громадян.

6 квітня під час виїзного засідання робочої групи з балансоутримувачем озера на куті Рутка досягнуто домовленості про початок негайного скидання води. Під час контрольного обстеження озера 9 квітня встановлено, що рівень води в ньому знижено майже на 1 метр, що становить близько 35% його об’єму.

Нині обсяг води в озері знижується згідно з домовленістю, тож об’єкт не загрожує місцевій громаді.

Сторожинецька райдержадміністрація вдячна газеті «Версії» за допомогу при виявленні об’єктів, які становлять потенційну небезпеку для жителів Підгір’я, оскільки керівники територіальних громад не завжди оперативно реагують на попередження надзвичайних ситуацій.

Дякуємо за співпрацю та запрошуємо представників ЗМІ і надалі оприлюднювати проблемні питання, які стають їм відомі з власних джерел.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *