П’ятірка найкорисніших кімнатних рослин

Вибирати домашні рослини варто не лише за зовнішньою красою, а й за користю. У квартирах найкраще вирощувати рослини, які очищають повітря від пилу й мікробів і збагачують його киснем. А ще треба знати, які рослини принесуть найбільшу користь у кухні, а які – у спальні.

Є вазони, що допомагають освіжити й оздоровити атмосферу в кабінеті, знімають негативний вплив від комп’ютера чи телевізора. Ось п’ять найбільш корисних кімнатних рослин:

Хлорофітум – чемпіон з «оздоровлення приміщень» серед квітів. Він поглинає формальдегід, який виділяється теплоізоляцією з синтетичних матеріалів у квартирі. А якщо у горщики покласти активоване вугілля, то очисні властивості вазона збільшаться. Ця кімнатна рослина вбиває й шкідливі бактерії. До речі її ніколи не вражають шкідники. Вазон буде дуже доречним на кухні, бо діятиме ефективніше за дорогі очисники повітря: позбавить повітря від шкідливих газів і неприємних запахів за кілька годин.

Фікус теж добре очищає повітря від токсинів. Для кухні ідеально підходить фікус із глянцевим листям: і повітря чисте, і мити його зручно. Важливо знати, що фікуси виділяють кисень удень при сонячному світлі, а вночі навпаки поглинають його. Тож їх не варто ставити у спальні, а тим паче у дитячій.

Герань рекомендують тримати в спальні й на кухні. Корисні сполуки, що виробляються рослиною, мають заспокійливу дію. До того ж, вона дезінфікує приміщення й відганяє мух. Тому і на кухні вона буде цілком доречна. Тим паче, герань всмоктує вологу й чадний газ.

Лавр корисно тримати в спальні. Цей невеликий вічно зелений «чагарник» вбиває мікроби й добре впливає на людей із серцево-судинними захворюваннями, спазмами кишечника та жовчних шляхів.

 

Алое вночі виділяє кисень і поглинає вуглець, тому найкраще його вирощувати у спальні. А ще він знімає наелектризованість у квартирі. Крім того алое – це швидка допомога вдома. Його листки прикладають до рани, що кровоточить. Сік алое допомагає при головних болях та застуді.

Вчені радять у приміщенні, де люди проводять багато часу, мати не менше трьох кімнатних рослин.

Варто знати, що серед кімнатних рослин є й отруйні, наприклад, олеандр, диффенбахія. Отже, якщо в домі є маленькі діти, варто стежити, щоби вони не брали до рота ці рослини.

Олеандр

Диффенбахія

Підготувала Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *