Олексій КАСПРУК: «Владі – порядність, місту – порядок»!

1.Чому Ви балотуєтеся на міського голову Чернівців?

– Бо люблю Чернівці й вірю в чернівчан. Не можу залишатися байдужим, коли в нашому спільному домі щось не так. Три роки тому нахабно усунули обраного громадою мера і містом почав керувати секретар-маріонетка. Як наслідок, місто втратило частину майна – кілька історичних будівель, занехаяні дороги, в жахливому стані мережі, майже  всі комунальні підприємства опинилися на грані банкрутства, бюджетні кошти витрачалися неефективно, кілька вулиць розрили, а ремонт не завершили й досі. Чернівці почали втрачати свою привабливість. Це треба зупинити.Зробити це важко, бо чернівецьких рейдерів захищала кланова система держави Януковича. Та ми боролися за право чернівчан обирати мера і відстояли його. Тепер треба брати на себе відповідальність. Не хочу, щоби до влади прийшла людина, яка не любить Чернівці і не поважає чернівчан. Не маю права зрадити пам’ять батька, Павла Каспрука. Важливою була для мене й думка Миколи Федорука, який підтримав моє рішення.

15016

2. Назвіть три найбільші проблеми Чернівців…

– Проблеми у Чернівців і чернівчан відомі – дороги та інженерні мережі, корупція і побори. Інвестиційні програми не працюють у містах, де немає законно обраного мера і не створені сприятливі, прозорі та рівні умови для бізнесу. Від цього потерпають не тільки міське господарство й економіка міста, а й чернівчани, які не мають робочих місць із гідною зарплатою та солідним соціальним пакетом, а не подачками в конвертах. Все це треба й можна змінити – і ми це зробимо.

3. Три перші Ваші кроки, якщо Ви переможете?

– Спершу треба навести в місті порядок. Це означає ефективне управління міським господарством і використання наявних бюджетних ресурсів. Така собі теорія успіху  маленькими кроками: людина має вийти зранку з під’їзду й побачити, що бордюр побілений, подвір’я прибране, вчорашня яма підсипана чи, дай Бог, заасфальтована, смітник стоїть чистенький, тролейбуси й маршрутки їздять за графіками, витоки води вчасно ліквідовуються, а в рахунках ЖРЕПів – лише виконані роботи. Друге – створення рівних умов для всіх підприємців. Тобто прозорість рішень міської влади, рівний доступ до землі, комунального майна та коштів, жодних переваг у цих питаннях депутатам, чиновникам, жодного кумівства чи партійних квот. Третє – ліквідація поборів, в тому числі у закладах освіти та лікувальних установах. У цих питаннях будемо радитися з громадськістю і застосуємо ті ідеї, які запропонують люди..

4. Три найголовніші реформи, яких потребують Чернівці…

– Чернівці терміново потребують реформи міського господарства. Нині майже всі комунальні підприємства збиткові, із застарілою технікою, надають неякісні послуги. Ми залучимо незалежних експертів до аналізу фінансово-господарської діяльності та позабюджетні інвестиції для оновлення техніки.

Хочу здолати байдужість у ставленні городян до міста. Пропоную Хартію чернівчан, яка визначить правила поведінки городян, принципи взаємодії влади та громади в інтересах розвитку міста. Це сприятиме створенню позитивного психологічного мікроклімату. Чернівці мають сприймати як відкрите, безпечне і комфортне місто, цікаве Україні й світу. Але воно має бути комфортним і затишним найперше для чернівчан. Кардинально змінимо підходи до забудови міста: впорядкуємо та розширимо парки, сквери, візьмемося за благоустрій мікрорайонів, кожного двору, облаштуємо  побільше  спортивних  майданчиків, відкриємо центри дозвілля молоді, нарешті запровадимо європейські технології збирання та утилізації сміття, створимо муніципальну міліцію.

56. Як наблизити міську владу до городян? І як Ви плануєте зробити її ефективною?

– Кожний чиновник пам’ятатиме: це він на службі у городян, а не навпаки. Міська влада буде максимально доступною й відкритою. Рішення сесій міськради, виконкому, розпорядження міського голови, Генплан розвитку міста будуть доступні для чернівчан. До аудиту управлінських рішень та стратегічних програм залучатиму представників громади й незалежних експертів. Рішення, які спричинили супротив  чернівчан, переглядатимуться. Всі аукціони, тендери, конкурси будуть прозорими. Це дозволить знищити корупційні схеми дерибану землі, комунального майна і коштів.

7. Як побороти клановість у місцевій політиці?

– Ще мій батько Павло Каспрук у сесійній залі Ратуші першим заявив, що проблеми каналізації не мають партійного забарвлення. Я теж переконаний, що мер і депутати мають гуртуватися навколо вирішення нагальних проблем міста незалежно від політичних уподобань. Виборці повинні мати право відкликати депутата, який не виконує своїх обіцянок. Тоді роботу депутата оцінюватиме винятково виборець, а не його партійній «бос». Категорично не підтримую застосування партійних квот у кадровій політиці, бо на місцевому рівні це нонсенс. Жорстко боротимусь із проявами кумівства.

8. Чи потрібні, на Вашу думку, райради в Чернівцях?

– Управління містом має бути ефективним. Чернівчани мають отримувати  якісні  адмінпослуги, які треба максимально наблизити до людини. Сьогодні райради надають послуги у питаннях соцзахисту, ЖКГ, благоустрою. Тому такі центри в районах повинні працювати. А чи потрібні саме райради – вирішувати чернівчанам на місцевому референдумі.

9. Чи потрібніпозачергові вибори до Чернівецької міськради восени цього року?

– Переконаний, що  нинішня міськрада потребує перезавантаження. Цього вже багато років вимагають чернівчани. Сьогодні серед депутатів міськради є чимало таких, які втратили довіру громади, зганьбилися в очах людей, змінили свою партійну орієнтацію, зловживали повноваженнями. Тому треба йти на вибори.

10. Кого Ви бачите, в разі перемоги, керівниками ЖКГ, економічного блоку, управлінь освіти, охорони здоров’я, Калинівського ринку, тепломережі, водоканалу?

– Залучатиму справжніх фахівців із новим баченням шляхів розв’язання застарілих проблем. Категорично проти того, як кадрові питання вирішував Михайлішин: щоб  утримати прихильність депутатського корпуса, він призначав депутатів на управлінські посади. Відтак ставав залежним, втрачав контроль над містом, не мав можливості принципово спитати за недоліки. Це ставало потужним джерелом корупції. Такого не має бути. Сьогодні навіть серед своїх опонентів бачу окремих людей, яких запросив би до себе в команду. Готовий розглядати кадрові рекомендації будь-якої партії чи громадської організації, громади, аби вони були розумні та на користь місту.

11. Чим займатиметеся, якщо не станете міським головою Чернівців?

– Як депутат міськради продовжу працювати над вирішенням нагальних проблем міста  й чернівчан. Посаджу дерева на вулиці Каспрука, виховуватиму сина у любові до Чернівців, як це робив мій батько…

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *