Облгази зобов’язані повернути зайво стягнуті зі споживачів кошти

Нацкомісія з енергетики і комунальних послуг зобов’язала облгази Вінницягаз, Волиньгаз, Київоблгаз до 5 квітня повернути гроші українцям, які у результаті перерахунку платили за газ більше, ніж фактично споживали.

Крім того, регулятор оштрафував ці облгази на 850 тис. грн кожен. Відповідне рішення прийняв після їх перевірок. Виявилося, що облгази ще з жовтня 2018-го нараховували споживачам завищені платіжки за рахунок коефіцієнту, повідомили у прес-службі НКРЕКП.

Облгази зобов’язали перерахувати платіжки і повернути гроші споживачам, які платили за коефіцієнтами.

Нацкомісія проводить перевірки інших облгазів. Оприлюднено результати ще за чотирма – Хмельницькгаз, Харківгаз, Івано-Франківськгаз, Закарпатгаз. Вони також незаконно нараховували споживачам додаткові обсяги газу.

Водночас облгази вже заявили, що за минулий період додаткові суми у платіжках вказали “для довідки”. Цю різницю повинна компенсувати держава, а не споживачі.

У жовтні 2018-го українці отримали рахунки за газ із коефіцієнтом приведення до стандартних умов. Оскільки за низьких температур газ при транспортуванні взимку стискається, лічильник показує занижене споживання. Облгази вирішили використати коригуючі коефіцієнти. Щоправда втрати газу вже закладені у тариф, який оплачують споживачі. Експерти радять платити виключно за спожитий ресурс за лічильником. Крім того, вимагати від облгазів та газзбутів перерахувати платіжки. Скарги можна писати на адресу Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *