Ні виробничої, ні хлопської логіки

Василь ДАНИЩУК
Василь ДАНИЩУК

Я постійний читач вашої газети. Тому й хочу поділитися своїми думками, бо бачу, що ви друкуєте діаметрально протилежні погляди. Зрештою, у цьому й полягає демократія.

Так ось у липні цього року я побував у Білорусі і мені там дуже сподобалося. Чому? Бо там практично немає безробітних, у селах уся земля засаджена, а не «гуляє» під бур’янами, як у нас. Хоча там пісок, а в нас – чорнозем. Крім того, у Білорусі працюють підприємства, а їхні промислові товари визнані одними з кращих у Європі.

Натомість ми маємо свою електроенергію, вугілля тощо, а люди батракують за кордоном, бо крім незначної харчової галузі нічого не збереглося. Наші буковинці теж серед заробітчан. І це тоді, коли тільки туризм у Карпатах міг би прогодувати всю Україну! Та нам, далебі, до цього далеко, хоча наші гори кращі за швейцарські.

Нині області отримали трохи більше свобод, ніж раніше. Чи, може, місцеве самоврядування — це тільки слова? Складається враження, що з керівництва краю ніхто не нюхав виробничого пороху. Адже достатньо зібратися, спланувати і – виконуй. Так де ж там!

Не хочу згадувати Філіпчука з Демчиком. Розваливши сільське господарство і нічого не створивши замість колгоспів, вони поставали міністрами. Я знаю, що кажу, бо у 1989-1990 роках працював головним інженером Неполоківського деревообробного комбінату. Тоді там все працювало чітко, як годинник. А тепер я мало не заплакав, коли побував там: вже й стіни цехів розбирають.

Людоньки, що ж то діється з державою? Я не став би чекати на вказівки з Києва – там ніяк не поділять газову трубу, а інше їх не турбує. До речі, у нас у Чернівцях теж дві газові контори на одну трубу. Через це «Чернівцігаз» на вул. Винниченка з потужною матеріальною базою занепадає, тоді як людям ніде відремонтувати газові прилади. Натомість «Укргазмережа» за оренду приміщення за місяць сплачує «півлимона» гривень, ще й солідні зарплати мають її працівники. Не бачу в цьому жодної виробничої логіки! І хлопської також!

Може, хтось не знає факту, що під час війни під керівництвом О. М Косигіна усі стратегічні заводи були перевезені за Урал і вже через 1,5-2 місяці випускали зброю для фронту. А ми через 18 років незалежності закрили останню меблеву фабрику на Буковині. Невже не вистачає мізків на те, щоби разом з італійцями чи румунами організувати випуск високохудожніх та якісних меблів?

…Наш Кравчук та Єльцин пропили всі республіки, а тепер Леонід Макарович ще й дає поради, як жити. Їх усіх судити треба було б… Подивіться довкола: всі об’єднуються, ми ж розвалили Євро-Схід з 15 держав. Натомість 27 держав Європи об’єдналися і живуть успішно. Думаймо панове, доки не пізно! Бо час дії настав…

Василь ДАНИЩУК, мешканець вул. Кобилянської у Чернівцях

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *