Національна кадастрова система і права на землю

1 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про Державний земельний кадастр» і  відкрито вільний доступ до публічної кадастрової карти. Тепер уся інформація про земельні ділянки в межах України викладена в онлайн-режимі на oфіційному веб-сайті Держземагентства.  У Головному управлінні Держземагентства в Чернівецькій області щодо цього відбувся «круглий стіл».

Реєстрація землі та реєстрація права власності на неї відтепер розділені між двома відомствами: Держземагентство України реєструє земельні ділянки у кадастрі та надає витяги з нього. А Укрдержреєстр реєструє права власності на землю, у тому числі договори оренди, купівлі-продажу, міни, успадкування тощо. Між органами земельних ресурсів та відповідними структурами Міністерства  юстиції  налагоджено  автоматичний  обмін даними.

В Україні раніше не було технічної можливості дані про всі земельні ділянки викласти в єдину електронну карту. Всі архіви велися в паперовому вигляді, а найгірше – фактично кожний район мав локальну систему координат.

Держземагентство України від початку 2013 року відкрило вільний доступ до публічної кадастрової карти, яку відвідало вже понад 1 млн користувачів. Величезна високотехнологічна інформаційна система, аналогів якої не має на сьогодні жодне міністерство чи відомство в Україні, сьогодні містить:

* 18 млн держактів

* ґрунтову карту України

* межі адміністративно-територіальних одиниць

* оглядову карту України з відображенням основних топографічних об’єктів (дорожня мережа, залізниці, гідрографія і ліси)

* топографічну карту масштабу 1:10 000

* картограми агровиробничих груп ґрунтів

З локальних систем уже завантажено понад 15 млн. паперових документів, значна їх частина містить технічні, типологічні, семантичні або логічні помилки. Через це не виключені випадки, коли після введення кадастрового номера до пошукової системи власник не виявить своєї ділянки або знайде її не там, де вона розташована насправді. Отже, ретельна  і довготривала робота над помилками ще попереду.

Уже виправлені дані про 110 тисяч ділянок. Причому, першочергово виправляються найгрубіші з помилок, коли окремі ділянки «опинилися» за межами держави, в морі тощо. Унікальне програмне забезпечення від вітчизняних фахівців у лічені секунди прив’язує будь-яку систему координат до національної системи УСК-2000.

Загальнодоступною стала інформація про межі і розміри ділянки, форму власності та цільове призначення. При цьому персональних даних власників або орендарів земельної ділянки у загальному доступі немає, оскільки цього вимагає закон про захист персональних даних. Натомість планується надавати відомості про нормативну грошову оцінку земель та якість ґрунтів.

Система наділена низкою стандартних функцій: вимірювання відстані або площі земельного наділу, сервіс пошуку тощо. Пошук окремої ділянки вимагає тільки введення в систему кадастрового номера. Шукати певні наділи можна також через фільтри: область, район, населений пункт.

Держземагентство закликає власників земельних ділянок у разі виявлення якихось неточностей, похибок чи помилок скористатися «зворотним зв’язком». Такий лист буде прирівнюватися до офіційного і пересилатиметься у відповідні територіальні органи земельних ресурсів. Для цього громадянину доведеться внести до електронної заяви відомості, які ідентифікують особу.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *