Літній відпочинок по кишені лише одному з 10-ти українців

Літо проминуло – з ним і час відпусток. І хоча попереду ще оксамитовий сезон, туроператори вже підбивають перші підсумки.

Цифри засвідчують: дозволити собі літній відпочинок спромігся лише один з десяти українців. Бо відпочили наразі близько 4 млн. наших співвітчизників. Трохи більше половини з них оздоровлювалися на Батьківщині – в Криму, а друга половина – на зарубіжних курортах, витративши при цьому в середньому $800-1000.

34343434

Нинішнього року потік туристів до Криму вже перевищив показники відповідного періоду 2012-го на 28%. Закордонний напрямок дав приріст у 15%. Треба врахувати, що до піврічної статистики не ввійшли два літніх місяці та «оксамитовий вересень». Відтак, за підсумками року можна очікувати корекцію на 2-3%.

Розширився і спектр переважного попиту українських туристів. Крім «классики жанру» – Туреччини – значним попитом користувалися недешева Італія, а також Таїланд, Емірати та Чорногорія. Значно збільшилася кількість тих, хто відвідав Грецію (за рахунок скидок туроператорів, які почасти сягали 20%).

Хорватія й далі у фаворі, справжній бум переживає Іспанія – завдяки тому, що там стали більш лояльно видавати візи українцям.

Загалом туроператори констатують: українці стали більш перебірливими (Болгарія та Єгипет уже не «в моді») – і вже не так сильно чіпляються за пакет «all inclusive». Тільки 23% відпочивальників вважають систему «все включене» обов’язковою умовою при придбанні путівки. Це свідчить про те, що серед тенденцій уподобань українців у літньому відпочинку 2013-го наперед вийшли самостійні мандрівки.

Через це стало важче підраховувати потенційні витрати відпочивальників. Але оператори впевнені, що (окрім Болгарії та Єгипту) це однозначно не менше $800 на одну особу. А з урахуванням зростання популірності «єврових напрямків», витрати українців наближаються до $1000-1500 з особи в сезон.

Найбільш вибагливими й активними покупцями зарубіжних турів, за даними туроператорів, є мешканці Києва, Дніпропетровська й Харкова. А жителі західних областей тяжіють до недешевої Європи (Австрія, Франція, Чехія тощо). Водночас туристи з української «глибинки» або їдуть до трьох-чотирьохзіркової Туреччини, або й зовсім нікуди не їдуть.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *