Кулінарія: наука чи мистецтво?

Корзиночки зі шпинатом та козячим сиром, фарширована щука, телятина по-англійськи, а також тістечка тірамісу, панакота, шоколадний мус – перед різноманіттям страв, які готують студенти кафедри технології і організації ресторанного господарства Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, жоден гурман не встоїть. Недарма кажуть: справжній кухар – це талант. А оформити цей талант у професію допомагають саме в ЧТЕІ КНТЕУ.

Майбутні технологи та ресторатори перетворюють будь-який вузівський захід на справжнє свято. Вони вміють здивувати своїм умінням, сервіровкою, витонченим смаком та різноманіттям страв. Нещодавно, наприклад, під час святкування другої річниці факультету менеджменту, туризму та ресторанного господарства накрили такі столи, які швидше були схожі на витвір мистецтва, аніж на страви, приготовлені студентами.

– Найбільше мене тішить, що наші студенти люблять те, чим займаються. Думаю, саме завдяки цьому їхні страви заслуговують називатися шедеврами, – каже Олена ПАЛАГНЮК, старший викладач кафедри технології й організації ресторанного господарства. – Їм цікаво все знати, вони старанно виконують завдання, набираються досвіду під час практики. До речі, чи не найбільше радує те, що більшість третьокурсників уже поєднують навчання з роботою. За результатами практики, керівники відомих у місті ресторанів, пропонують їм залишитися працювати спочатку офіціантами, а вже пізніше – кухарями, адміністраторами.

У куточку за невеличким столом працював молоденький хлопець. У білій сорочці з краваткою, виглядав скромно. Проте привертав до себе увагу тим, як вправно жонглював маленькими і великими пляшками та склянками. З усього було видно: хлопцю подобається робота. Найбільше ж сяяли його очі від того, коли гості, скуштувавши його коктейль, дякували та потискали руку.

– Найголовніше, чим повинен володіти бармен, – це вміння спілкуватися та підняти настрій клієнту, – каже Олександр ІРИЧУК, студент третього курсу ЧТЕІ КНТЕУ. – Бармен – артист. Він виступає перед клієнтом. Але на ціну того чи іншого коктейлю ефектність приготування не впливає. Основним чинником, що визначає її, є інгредієнти для приготування та енергія, яку витрачають на приготування. Всього існує 60 видів найвідоміших коктейлів. Більше половини з них я уже навчився готувати.

Взимку Олександр Іричук здобув перемогу на міському конкурсі барменів. У нагороду отримав набір бармена: великий і малий шейкери, гейзери, совок для льоду, барне ложе, відкривачку для пляшок, бокал для змішування. Придбати для себе таке студент не міг, адже набір вартує понад 800 гривень. Тож подарунок буквально визначив його подальшу долю: він всерйоз зайнявся барменською справою. І зовсім недавно привіз срібну медаль з Києва, де брав участь у конкурсі «Барбекю-2011».

– На святі факультету пригощав гостей коктейлем з шампанським. Рецепт одного з них такий: у келих для шампанського кладу 1 чайну ложку малинового пюре і наливаю шампанське. Назва цього коктейлю просто чарівна – «Французький поцілунок», – ділиться рецептом Олександр. – Суто чоловічими є коктейлі на основі горілки. А щоби почастувати коктейлем дітей, кожна мама в домашніх умовах може перетворитися на бармена. Узяти блендер і збити полуницю, банан чи будь-які інші фрукти з морозивом чи вершками.

Стіл із найрізноманітнішими солодощами запропонували гостям свята третьокурсники. Ніжні вершкові десерти та тістечка дівчата і хлопці готували з 5-ї ранку. У центрі смачного шедевру – корзина з кавуна, заповнена фруктами.

– Я дуже люблю готувати, тому й обрала цю професію, – зізнається Інна ПАСТУХ, староста третього курсу. – Мій улюблений десерт – панакота. У перекладі з італійської «panna cotta» означає «варені вершки». Для його приготування потрібні вершки, желатин, цукор, жовтки та апельсини. Із других страв обожнюю готувати запеченого гуся.

Звісно, кулінарії можна навчитися. Проте, щоби це стало справою життя, нею треба жити. Тоді ця доволі сувора наука перетвориться на мистецтво.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *