Кризовий відпочинок: коли, де і почому?

Скільки коштує відпочинок і що потрібно знати, аби не «пролетіти» повз омріяний курорт, дізнавалася кореспондент «Версій» під час туристичного ярмарку.

Країни заморські, ціни – захмарні

Цьогорічний туристичний сезон обіцяє бути доволі дорогим та «екстремальним». У традиційно курортній Туреччині зафіксовані випадки захворювання А/Н1N1. Утім, уже на червень путівки до Туреччини «тягнуть» на одну людину від 370 у. о. за тиждень, за тризірковий готель.

Незважаючи на безвізовий режим, проголошений Хорватією, за путівки на екологічно чисті курорти в липні-серпні доведеться викласти від 450 євро, у червні – 400 євро. Сусідка Хорватії Чорногорія трохи дешевша – від 330 євро за 10 днів, але в липні ціни зростуть.

Більш екзотичні Кіпр та Греція в червні коштуватимуть від 450-500 євро. Африканський Туніс – від $335, Єгипет – від $300.

Найвигіднішою із заморських країн за співвідношенням «ціна-якість» цього літа буде Болгарія. Проживання у приватному секторі без харчування коштує від 7-12 євро. Залежно від зручностей, ціни «доростають» до 50 євро. Ще 120 євро візьмуть проїзд, віза і страховка для дорослих. Дітям до 16 років і пенсіонерам – 85 євро. Саме Болгарію рекомендують менеджери турфірм і для літнього відпочинку дітей у таборах.

На батьківщині не вибирають…

Вітчизняні Крим і Одеса ще не готові до курортного сезону, стверджують санітарні лікарі: досі не прибрані пляжі, та й вода ще холодна. Однак уже зараз проживання у приватному секторі без жодних умов коштує від 150-170 грн на добу. Проживання у більш-менш пристойному пансіонаті «совкових» часів із 3-разовим харчуванням обійдеться у 270-280 грн. Найдешевший курорт України – Залізний Порт з «іржавими» зручностями «витягне» з гаманця 130 грн на добу.

Утім, відпочити можна не лише на морі, але й у горах. Наприклад, відпочинок на Черемоші, в Підзахаричах на Путильщині, у приватній садибі з усіма зручностями та триразовим домашнім харчуванням коштує 150 грн на добу. Відпочинок на Дністрі дорожчий – від 200 грн за аналогічних умов.

Світ подивитися – довідок назбиратися…

Тим, кого ваблять дива не природні, а рукотворні, турфірми пропонують екскурсійні тури майже до всіх європейських столиць. Найбільшою популярністю, зазначають менеджери, користуються поїздки до Чехії та Угорщини, а також Польщі. Вартість найдешевших турів на 4 дні – від 100 євро. Сюди входять переїзд, проживання в готелі і сніданок, страхування та деякі екскурсії. 35 євро консульського збору сплачуються окремо. З дітей до 18 років і пенсіонерів консульський збір не стягується. При відмові у візі консульський збір не повертається.

Туристи повинні знати:

■ При виїзді до більшості країн Європи документи приймаються не раніше як за 90 і не пізніше як за 15 днів до початку туру.

■ Не всі посольства приймають закордонні паспорти старого зразка (бордового кольору), які були продовжені після 26 червня 2007 року.

■ Строк чинності закордонпаспорту повинен перевищувати 6 місяців від дати поїздки і мати місце як мінімум для двох штампів. Діти, яким виповнилося 5 років, повинні мати окремий проїзний документ або бути вписаними у паспорт батьків. Батьки повинні мати із собою свідоцтво про народження дітей.

■ Коли для оформлення документів потрібні фото, то вони мають бути не давнішими за 3 місяці. На фото не повинно бути посмішки та окулярів, натомість лоб і вуха мають бути відкритими.

■ Зазвичай до посольства подаються копії першої та другої сторінок українського паспорту. Обов’язково має бути також сторінка з пропискою та штампом про одруження, коли ви перебуваєте у шлюбі.

■ Слід потурбуватися про нотаріально засвідчений дозвіл від кожного з батьків на вивіз дитини, навіть якщо з дитиною їдуть обидва батьки. В дозволі має бути зазначена країна і термін виїзду.

■ Більшість країн вимагають довідки, які засвідчують так зване матеріальне забезпечення поїздки. До таких документів належать довідки про заробітну плату, про реєстрацію приватного підприємця, про розмір пенсії за останні 6 місяців. Коли суми є меншими від належного мінімуму (для кожної країни свій), то треба додати або виписку з банківського рахунку, або документи, які засвідчують право власності на житло, або довідку про доходи одного з близьких родичів, який фінансує поїздку.

■ Для більшості екскурсійних турів оплата зростає за кожний тиждень наближення терміну, тобто, чим менше днів залишається до поїздки, тим більше ви платите.

■ Турфірми не відповідають за роботу митників і прикордонників, а також за «пробки» на дорогах. Крім того, іноді програми туру можуть змінюватися. Усі спірні питання необхідно обговорювати заздалегідь, інакше ризикуєте «викинути» гроші на вітер.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *